Nedjelja 3. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPotpisan sporazum o zajmu 35 miliona evra

Potpisan sporazum o zajmu 35 miliona evra

SARAJEVO, Generalni direktor federalnog Javnog preduzeća “Elektroprovrede BiH” Elvedin Grabovica i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH Libor Krkoška potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o zajmu od 35 miliona evra za realizaciju projekta izgradnje hidroelektrane “Vranduk” te proširenje kapaciteta Hidroelektrane “Una Kostela”.

Grabovica je rekao da je riječ o prvom korporativnom kreditu koji je odobren bez posredovanja BiH i garancija na tom nivou, te da je rok otplate 12 godina, uz grejs period od dvije godine.

Grabovica je istakao da će od odobrenog iznosa za hidroelektranu “Vranduk” biti utrošeno 26 miliona evra, a ostatak za proširenje kapaciteta Hidroelektrane “Una Kostela”.

Krkoška je izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumom, ističući odličnu saradnju ove monetarne institucije sa “Elektroprivredom BiH” i Vladom Federacije BiH.

Izgradnja hidroelektrane “Vranduk” omogućiće proizvodnju takozvane zelene energije, i predstavlja doprinos ekonomskom i privrednom razvoju Zeničko-dobojskog kantona.

Proširenje Hidroelektrane “Una Kostela” biće značajan korak u rješavanju problema nedostatka izvora električne energije u Unsko-sanskom kantonu, kao i problema u vezi sa oscilacijama napona i tokova energije u elektroenergetskom sistemu na području ovog kantona. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti