Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiGolić: Probni rad Termoelektrane "Stanari" 2015. godine

Golić: Probni rad Termoelektrane “Stanari” 2015. godine

DOBOJ, Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić očekuje da će Termoelektrana “Stanari” biti puštena u probni rad 2015. godine, a da će već 2016. godine dobiti i upotrebnu dozvolu.

Golićeva je zadovoljna dinamikom izvođenja radova, te naglasila da je ovo prvi termoenergetski objekat poslije rata u Republici Srpskoj, kao i da investitor redovno izmiruje koncesione obaveze.

“Na gradilištu su inspektori da obezbijede da sve teče u skladu sa propisima i standardima Republike Srpske i Evropske unije”, naglasila je Golićeva.

Ona je zadovoljna što su u projekat izgradnje angažovane domaće firme koje upošljavaju oko 250 radnika.

Direktor Rudnika i Termoelektrane “Stanari” Ivica Jakovljević naveo je da je ovo godina gradnje, a iduća je godina montaže konstrukcija iz Kine.

“Cilj je da 2016. godine termoenergetski objekat bude priključen na elektro-energetsku mrežu”, istakao je Jakovljević.

Dekan banjalučkog Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Milan Stanković podsjetio je da je resorno ministarstvo i Institut za ispitivanje materijala i konstrukcija Srpske sa ovim fakultetom sklopilo ugovor o sticanju praktičnih znanja svršenih studenta na Institutu.

“Ovo je savršena prilika da se upoznamo sa najsavremenijim uređajima i da se upotpuni teoretsko znanje”, naglasio je Stanković.

Konsultant kineske kompanije “Dongfang elektrik” Liu Venksin, koji je i bivši kineski ambasador u BiH, istakao je da je ovo prvi veći projekat na ovim prostorima, ali ne i posljednji.

U februaru 2008. godine “EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari” potpisala je sa Vladom Srpske koncesioni ugovor o izgradnji i korišćenju Termoelektrane “Stanari”.

“EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari” potpisala je u maju 2010. godine sa kompanijom “Dongfang elektrik” ugovor o isporuci opreme i izgradnji Termoelektrane “Stanari”, koji je stupio na snagu u 21. decembra 2012. godine i trajaće oko 45 mjeseci. Vrijednost ugovora je oko 400.050.000 dolara.

Termoelektrana “Stanari” jedinstven je projekat na području jugoistočne Evrope jer se gradi po sistemu “ključ u ruke”, odnosno sklapa se od dijelova koje je kompanija “Dongfang elektrik” proizvela u Kini.

Voz sa prvom pošiljkom opreme za Termoelektranu “Stanari” došao je 23. septembra ove godine, a dovezao je prvih 1.800 tona tereta za izgradnju ove termoelektrane, čime je označen i početak projekta logističko-transportne podrške hrvatske kompanije “AGIT” u saradnji sa “Željeznicama Republike Srpske” i Lukom Rijeka u Hrvatskoj.

Predviđeno je da ova termoelektrana bude snage 300 megavat-časova i da godišnje proizvodi dva miliona megavat-časova električne enrgije. Očekuje se da će nakon izgradnje Termoelektrana “Stanari” upošljavati oko 900 radnika.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti