Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRazličite cijene nafte zbog slabe tražnje u SAD

Različite cijene nafte zbog slabe tražnje u SAD

NJUJORK/LONDON, Cijene sirove nafte su danas bile različite, usljed slabe tražnje u SAD i vijesti da će terminal u Libiji početkom naredne nedjelje obnoviti proizvodnju, navode analitičari.

Barel američke “lake” nafte za isporuku u decembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 96,34 dolara, odnosno 4 centa manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, dok je nafta tipa “brent” u Londonu poskupjela za 3 centa na 108,87 dolara za barel, prenosi Frans pres.

“Cijena teksaške lake nafte je tokom trgovanja u oktobru pala za skoro 6 odsto, jer je izvještaj američke administracije za energetske informacije ukazao na porast zaliha na 383 miliona barela u nedjelji zaključno sa 25. oktobrom”, izjavio je Keni Kan, tržišni analitičar kompanije “CMC Markets”.

Sa druge strane, vijest da će libijski naftni terminal Al-Hariga obnoviti proizvodnju naredne nedjelje zadržala je cijenu “brenta” na promjenljivom nivou.

Terminal Al-Hariga, kapaciteta od 110.000 barela nafte dnevno, i još nekoliko drugih terminala, zatvoreni su zbog demonstranata koji traže radna mjesta i ravnomjerniju raspodjelu prihoda od prodaje nafte.

Libijska proizvodnja nafte je već više mjeseci pogođena protestima radnika, a proizvodnja je pala na samo 300.000 barela dnevno sa ranijih 1,5-1,6 miliona barela. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti