Utorak 21. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPoslovni prihodi povećani za tri miliona KM

Poslovni prihodi povećani za tri miliona KM

BANJALUKA, Banjalučka “Elektrokrajina” je u prvih devet mjeseci ove godine smanjila distributivne gubitke za četiri procenta u odnosu na isti period prošle godine, što je istovremeno dovelo do povećanja prihoda od električne energije za dva odsto, kazali su u Upravi tog preduzeća.

Ostoja Dumonjić, izvršni direktor za ekonomska pitanja “Elektrokrajine”, izjavio je da su poslovni prihodi u periodu januar – septembar ove godine iznosili 134,8 miliona KM, što je povećanje za tri miliona KM u poređenju s istim periodom 2012.
On je kazao da su ukupni rashodi preduzeća u posmatranom periodu manji za četiri miliona KM, a ukupni prihodi za dva miliona KM, zbog realnijeg ostvarenje ostalih prihoda.
“Distributivni gubici smanjeni su sa 18,87 na 15,88 odsto, dok je fakturisana realizacija povećana za tri odsto, uz istovremeno smanjenje prosječne cijene za oko jedan procenat”, ukazao je Dumonjić.
“Elektrokrajina” je za devet mjeseci iskazala gubitak od 3,8 miliona KM, što je za 25,5 odsto manji minus u odnosu na isti period prethodne godine (5,1 milion KM).
“Preduzeće je planiralo gubitak u trećem kvartalu usljed manje potrošnje i nižih tarifnih stavova, dok se u zadnjem tromjesečju godine očekuje porast prihoda zbog cijene u višoj tarifi i veće potrošnje, pa preduzeće planira dobit”, istakao je Dumonjić.
“Elektrokrajina” je, takođe, smanjila obaveze prema dobavljačima sa lanjskih 9,3 miliona KM na 5,1 milion na kraju septembra ove godine. Tekući stepen naplate, kako navode, iznosi 103,65 odsto i uključuje i određenu naplatu potraživanja iz ranijih godina.
Seka Kuzmanović, direktor “Elektrokrajine”, izjavila je da su distributivni gubici preduzeća smanjeni za oko četiri odsto kroz dosljednu primjenu usvojenog akcionog i operativnog plana. Naglašava da se planova pridržavaju po svim tačkama izdajući precizne naloge i kontrolišući izvršenje u radnim jedinicama.
Ona napominje da su dosadašnje aktivnosti na smanjenju distributivnih gubitaka bili usmjerili na najveću radnu jednicu – “Elektrodistribuciju” Banjaluka, a da se sada orijentišu prema područjima s najvećim gubicima.
U skladu s tim, “Elektrokrajina” je ove sedmice potpisala ugovor sa dobavljačem, kompanijom “Toshiba”, vrijedan 10 miliona evra na velikom projektu sanacije srednjenaponske mreže (vodova i trafo-stanica), uređenja mjernih mjesta i uvođenja daljinskog očitavanja potrošnje struje kod kupaca.
Projekat, finansiran kreditnim sredstvima, biće realizovan u naredne tri godine na područjima tri radne jedinice – Prijedor, Mrkonjić Grad i Laktaši, koji obuhvata 100 trafo-područja i 12.000 kupaca.
“‘Elektrokrajina’ je u proteklom periodu procentualno smanjila distributivne gubitke, ali i dalje ostaje problem loše distributivne mreže, zbog čega je sanacija potrebna u što kraćem roku kako bi preduzeće moglo ostvariti još bolje rezultate”, zaključila je Seka Kuzmanović.
Reprogram plaćanja struje
U Upravi “Elektrokrajine” napominju da je u toku četvrti ciklus sklapanja ugovora o reprogramu plaćanja struje, zbog čega pozivaju sve dužnike da se jave u nadležne elektrodistribucije i regulišu izmirenje svojih obaveza.
Apeluju, takođe, na kupce električne energije koji još nisu sklopili ugovor o snabdijevanju da to učine do 31. decembra, kada ističe utvrđeni rok. Ističu da je obaveza sklapanja ugovora o snabdijevanju propisana Zakonom o električnoj energiji, kao i opštim uslovima za isporuku i snabdijevanje. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti