Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaRekordna proizvodnja HE "Đerdap 1"

Rekordna proizvodnja HE “Đerdap 1”

KLADOVO, Od početka januara do kraja seprembra ove godine, Hidroelektrana “Đerdap 1”, koja obezbjeđuje petinu struje u Srbiji, proizvela je skoro šest i po milijardi kilovat-sati električne energije.
Time je plan proizvodnje za cijelu 2013. već premašen.
Ove godine bilježi se rekordna proizvodnja, a samo u septembru je HE “Đerdap 1” proizvela 20 odsto više struje od plana i Elektroprivredi Srbije isporucila 305 miliona kilovat-časova struje – 55 milona više u odnosu na plan.
Pored povoljne hidrološke situacije, dobrim rezultatima doprinosi i revitalizacija hidroagregata koja je pocela u septembru 2009. godine. “Plan proizvodnje za 2013. godinu bio je pet milijardi i 350 miliona kilovat-časova električne energije. Taj plan smo premašili i već sada smo stigli do 101 odsto”, izjavio je Tanjug u direktor HE “Đerdap” Ljubiša Jokić.
Završena je revitalizacija agregata – četiri i šest, a 1. novembra počeli smo i remonst trećeg agregata. Hidroagregat broj četiri pušten je u rad 30. septembra i njegova revitalizacija bila je, uz redovno održavanje, najznačajniji posao ove godine, rekao je Jokić.
Pri kraju je i remon prevodnice na Dunavu, na kojoj ce se, poslije šest mjeseci pauze, od 20. novembra nastaviti propuštanje brodova. “Šestomjesečni remont prevodnice počeo je 20. maja. Svi radovi izvršavaju se prema planu i trebalo bi da je pustimo u eksploataciju 20. novembra. Do tada će rumunska brodska prevodnica propuštati brodove u oba smjera”, kazao je Jokić.
Prema njegovim riječima, do kraja godine će najznačajniji posao biti remont agregata broj pet.
Do početka decembra, prema planu, trebalo bi da bude završena demontaža, a nakon toga ćemo opremu poslati u Rusiju i u srpske fabrike u okruženju.
Cilj je da se svi radovi završe do kraja 2014. godine. Revitalizacijom svih šest agregata koja bi trebalo da se završi za šest godina, HE “Đerdap” dobija veću sigurnost, a proizvodnja će biti vijeća za deset odsto.
Cio posao vrijedan je 168 milona evra. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti