Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte i dalje variraju

Cijene nafte i dalje variraju

LONDON/NJUJORK, Cijene sirove nafte su danas varirale, dok su trgovci još uvijek fokusirani na gomilanje zaliha u SAD, navode analitičari.

Barel američke “lake” nafte za isporuku u decembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 94,58 dolara, odnosno četiri centa manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, dok je nafta tipa “brent” u Londonu poskupjela za pet centi na 106,28 dolara za barel, prenosi Frans pres.
“Kretanja cijena su minimalna, budući da investitori čekaju izvještaj o američkim zalihama”, rekla je šefica investicionog sektora firme “Filip fjučers” iz Singapura Tio Saj Hua. Zalihe u SAD bile su u porastu proteklih šest nedjelja i dostigle su oko 28 miliona barela, što je izazvalo zabrinutost u najvećoj svjetskoj ekonomiji i potrošaču nafte.

Pogledi su takođe uprti u Libiju, gdje proizvodnja na naftnom terminalu Al-Hariga nije nastavljena kako je planirano, budući da i dalje traje blokada demonstranata.

Libijska proizvodnja nafte smanjena je od jula za 80 odsto. Demonstranti traže radna mjesta i ravnomjerniju raspodjelu prihoda od prodaje nafte, a blokada naftnih terminala je Libiju do sada koštala oko 13 milijardi dolara, navode tamošnje vlasti. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti