Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaZapadni Balkan ima hidropotencijale za proizvodnju struje

Zapadni Balkan ima hidropotencijale za proizvodnju struje

SARAJEVO, Zapadni Balkan ima velike potencijale za proizvodnju električne energije, naročito iz malih hidroelektrana, izjavio je šef Odsjeka za infrastrukturu i energiju Sekretarijata Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ Miroslav Kukobat.

Otvarajući u Sarajevu okrugli sto o povezanosti voda i energetike u prekograničnim riječnim slivovima u jugoistočnoj Evropi, Kukobat je rekao je da su hidroenergetski potencijali u regionu iskorišteni samo oko 41 odsto.

On je naveo da održiva proizvodnja električne energije znači da ona ne dolazi u sukob sa mnogim dugim upotrebama vode, poput vodosnabdjevanja, uzgoja ribe, navodnjavanja.

Zamjenik generalnog direktora za upravljanje vodama pri njemačkom Saveznom ministarstvu za zaštitu životne sredine i nuklearnu bezbjednost Fric Holcvart rekao je da povezanost voda i energetike u prekograničnim riječnim slivovima u jugoistočnoj Evropi treba posmatrati u regionalnoj perspektivi, zbog čega je Njemačka podržala RCC da na tu temu organizuje okrugli sto.

“Ovaj trodnevni okrugli sto održava se na inicijativu vlada Njemačke i Grčke. Regionalna saradnja u pogledu obezbjeđivanja održivosti proizvodnje električne energije iz hidropotencijala je prioritetno pitanje za Njemačku”, rekao je Holcvart.

On je nagasio da zapadni Balkan ima najveći broj riječnih slivova koji prolaze granice, zbog čega su sve zemlje ovog regiona upućene na susjede kada je riječ o proizvodnjni električne energije iz hidropotencijala, ali i zaštiti životne srednine.

“Morate da sagledate regionalnu perspektivu i uz podršku RCC-a smo prvi put u stanju da sačinimo energetsku platformu za energetsku i ekološku zajednicu”, rekao je Holcvart.

Projekt menadžer Globalnog fonda za zaštitu životne sredine /GEF/ Miš Hamid rekao je da ova organizacija širom svijeta podržava projekte u vezi sa hidropotencijalima i ukazao na značaj povezanosti proizvodnje energije, hrane, razvoj turizma, snabdijevanja vodom za piće.

On je naglasio da GEF u BiH podržava projekte upravljanja vodama na području dinarskog krša i Projekat poboljšanja kvaliteta vodosnabdijevanja “Neretva i Trebišnjica”, vrijedan oko četiri miliona KM u okviru kojeg se uspostavlja prekogranična saradnja BiH i Hrvatske.

Direktor Instituta za hidrotehniku Sarajevo Tarik Kupusović izrazio je zadovoljstvo što se tokom ovog okruglog stola razmatra povezanost vode, hrane, proizvodnje energije i održivi ekosistemi, što je, kako kaže, dugoročno pitanje.

“Na skupu ćemo naredna tri dana razmatrati pitanja održivosti proizvodnje električne energije iz hidroenergije, utvrđivanje povezanosti i zavisnosti voda i energetike u regionu, te pitanja ustupaka između proizvodnje električne energije iz hidroenergije, drugih primjena vode i potreba vodnih ekosistema”, rekao je Kupusović.

Okrugli sto zajednički organizuju njemačko Ministarstvo za zaštitu prirode i nuklearnu bezbjednost, RCC, FEF, te Globalno vodno partnerstvo za Mediteran u okviru promocije upravljanja prekograničnim vodnim resursima u jugoistočnoj Evropi i Mediteranske komponente Inicijative za vode EU. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti