Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiO Regionalnom programu energetske efikasnosti zapadnog Balkana

O Regionalnom programu energetske efikasnosti zapadnog Balkana

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske smatra da projekat “Regionalni program energetske efikasnosti zapadnog Balkana” može dovesti do stvaranja boljih uslova za unapređenje energetske efikasnosti u Srpskoj i zadužuje sve nadležne institucije da pruže punu podršku provođenju projekta.

Vlada je nakon usvajanja informacije o realizaciji ovog projekta, koji provodi Evropska banka za obnovu i razvoj, zadužila Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske da obavlja funkciju koordinatora aktivnosti i redovno je izvještava o provedenim aktivnostima.

Navedeno ministarstvo zadužuje se da, u koordinaciji sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva i Ministarstvom finansija Srpske, predloži Vladi odluku o formiranju radne grupe koja će učestvovati u provođenju projekta, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila i informaciju u vezi sa pokretanjem inicijative stvaljanja na zaštićenu listu UNESKO-a određenog broja spomenika posvećenih antifašizmu i zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske da formira stručni tim koji će učestvovati u pripremi kriterijuma i proceduri kandidovanja spomenika iz Republike Srpske, odnosno izradi nominacionog fajla za područja kandidovanih antifašističkih spomenika.

Na sjednici je donesena i odluka o uslovima i kriterijumima za raspisivanje javnog poziva za dodjelu novčanih sredstava preduzetnicima i udruženjima građana koji obavljaju djelatnost starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti iz granta za provođenje Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i uspostavljanja poslovnih zona, u ukupnom iznosu od 23.000 KM.

Ova sredstva dodjeljuju se za podršku projektima preduzetnika i udruženja građana koji se bave starim i umjetničkim zanatima i domaćom radinošću, s ciljem njihovog očuvanja, a koji se realizuju od početka ove godine do dana raspisivanja javnog poziva.

Cilj ovih projekata je unapređenje procesa proizvodnje na način koji ne ugrožava tradicionalnu tehnologiju karakterističnu za stari zanat, umjetnički zanat i domaću radinost, razvoj novih vlastitih proizvoda, organizovanje obuka, odnosno povećanja broja polaznika za izradu proizvoda, kao i proširenje ponude broja proizvoda starih zanata, umjetničkih zanata i domaće radinosti putem nabavke alata, odnosno opreme za rad i repromaterijala.

Vlada je dala saglasnost na plan utroška sredstava Ministarstvu porodice, omladine i sporta Srpske za 11 mjeseci u iznosu od 224.800 KM.

Od navedenih sredstava, za cubvenciju kamatne stope za stambeno kreditiranje mladih i mladih bračnih parova izdvojiće se 50.000 KM, za tekuće grantove za unapređenje i razvoj omladinskog organizovanja 19.500 KM, za tekuće grantove mladima i omladinskim organizacijama u ruralnim sredinama 2.700 KM, za tekuće grantove za projekte podrške međunarodne saradnje i mobilnosti mladih 6.400 KM, tekuće grantove javnim ustanovama i ustanovama obrazovanja za realizaciju omladinskih projekata 2.300 KM.

Za tekuće grantove neprofitnim udruženjima i organizacijama za afirmaciju porodice biće izdvojeno 10.000 KM, za tekuće grantove sportskim organizacijama 47.500 KM, tekuće grantove za finansiranje sportskih klubova i sportskih manifestacija u Brčko distriktu BiH 5.000 KM, transfere udruženjima i organizacijama za afirmaciju porodice 10.000 i transfer Fondu za dječiju zaštitu “Fond treće i četvrto dijete” 71.400 KM. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti