Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti "Južni tok" kao zaštita od pritisaka

“Južni tok” kao zaštita od pritisaka

BEOGRAD, Gasovod “Južni tok” je od prvorazrednog geopolitičkog značaja za Srbiju, Republiku Srpsku i ostatak Balkana, jer se poslije njegove izgradnje niko neće usuditi da vrši pritiske, ocijenio je analitičar Dragomir Anđelković.

“Preko naše teritorije će preći nešto što je potrebno Zapadu, a stiže sa Istoka. Drugim riječima, naš geopolitički značaj postaje mnogo važniji poslije izgradnje `Južnog toka`”, rekao je Anđelković novinarima iz Republike Srpske u Beogradu.

On je podsjetio da tokom agresije NATO na Srbiju 1999. godine nijedna bomba nije pala na ono što je Zapad kupio – na “Telekom”, a sve drugo je razarano.

“Isto tako, kada bude sagrađen `Južni tok`, niko se neće usuditi da nas pritiska, kao što sada čini, a kamoli da izvrši na nas agresiju, jer ćemo biti na neki način zaštićeni, a s druge strane, i potrebni svima”, naglasio je Anđelković.

On smatra neodgovornim pokušaje kočenja “Južnog toka”, a politiku koja se zalaže za taj projekat vrlo odgovornom i dalekovidom, jer je to posao ekonomske i geopolitičke budućnosti Srbije i Republike Srpske, a i regiona.

Radovi na izgradnji gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju počinju 24. novembra, dogovorili su juče premijer Srbije Ivica Dačić i direktor ruske kompanije “Gasprom” Aleksej Miler.Gasovod “Južni tok” vrijedan je 1,7 milijardi evra, a značajan dio radova na njegovoj izgradnji izvodiće srpske kompanije.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti