Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiTehnička pomoć za preuzimanje zakonodavstva EU

Tehnička pomoć za preuzimanje zakonodavstva EU

JAHORINA, Na Jahorini je juče počeo dvodnevni sastanak o provođenju IPA projekta “Izrada zakonskog okvira u elektroenergetskom sektoru BiH u skladu sa evropskim pravnim tekovinama”, čiji je glavni cilj omogućavanje tehničke pomoći za potpuno preuzimanje zakonodavstva EU iz oblasti elektroenergetike.

To uključuje i takozvani “treći energetski paket”, čije je preuzimanje ključna obaveza BiH u skladu sa Ugovorom o uspostavljanju Energetske zajednice, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Sastanak su otvorili šef Političkog odjeljenja Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH Tomas Baš i šef Odjeljenja za elektroenergetiku u Sekretarijatu Energetske zajednice Simon Uzunov, koji su istakli da je ovaj projekat ključna polazna tačka u razvoju elektroenergetskog sektora BiH s ciljem stvaranja veće konkurentnosti, otvorenosti i transparentnosti.

Sastanku prisustvuju predstavnici institucija iz elektroenergetskog sektora, kao i ostale ključne zainteresovane strane u BiH.

Projekat služi kao priprema za usklađivanje zakonodavstva iz oblasti elektroenergetike u BiH sa cjelokupnim zakonodavstvom EU iz ove oblasti do 1. januara 2015. godine.

Projektom se, takođe, nastoje promovisati reforme u sektoru elektroenergetike u skladu sa zahtjevima koji proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice između BiH i EU.

Projekat koji bi trebao biti okončan do 20. decembra 2013. vrijedan je 1,3 miliona evra, a provodi ga konzorcijum pod vodstvom “AAM menadžment informejšn konsalting Ltd“. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti