Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiVodi se računa o zaštiti životne sredine

Vodi se računa o zaštiti životne sredine

BANJALUKA, Banjalučka Toplana posluje po pozitivnim zakonskim propisima u svim oblastima, a samim tim i po pitanju korišćenja energenta za proizvodnju toplotne energije i vodi računa o zaštiti životne sredine, saopšteno je iz ovog preduzeća.

“Proizvodnja i potrošnja mazuta, koji koristi `Toplana` regulisana je u skladu sa odlukom o kvalitetu tečnih naftnih derivata koja se primjenjuje na prostoru BiH”, naglašavaju iz Toplane.

U saopštenju se dodaje da dim koji su građani vidjeli samo jednom, a ne danima, kako prenose pojedini mediji, nije vezan za kvalitet mazuta.

“To se desilo, jer je došlo do jednokratnog začepljenja kotla, što je uobičajeno prilikom kretanja kotla na početku grijne sezone”, pojašnjavaju iz “Toplane”.

Ističući da vode računa o zaštiti životne sredine, iz “Toplane” navode da je više puta utvrđeno da je u zimskom periodu veća zagađenost vazduha u prigradskim naseljima, nego u zoni toplifikacionog sistema.

Iz “Toplane” naglašavaju da kontrolu usklađenosti kvaliteta vrše nadležna inspekcijska tijela Republike Srpske, o čemu je Vlada Srpske donijela poseban Program utvrđivanja usklađenosti kvaliteta tečnih naftnih goriva za zimsku sezonu 2013/14 godina.

Povodom sve češćih medijskih spekulacija, iz “Toplane” ističu da su i u ranijim periodima nabavljali različite vrste mazuta u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Iz “Toplane” ističu da se ne žele miješati u uređivačku politiku medijskih kuća, ali da mole da mediji prenose tačne i objektivne informacije s ciljem što korektnijeg informisanja građana.

Pojedini mediji su objavili da banjalučka “Toplana” koristi visokosumporni mazut, ekološki štetan i opasan po zdravlje stanovništva. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti