Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBajatović: Izgradnja "Južnog toka" trajaće dvije godine

Bajatović: Izgradnja “Južnog toka” trajaće dvije godine

BEOGRAD, U Srbiji je sve spremno za početak radova na “Južnom toku”, koji će se graditi oko dvije godine i čija je vrijednost, prema najnovijim procjenama, 1,925 milijardi evra, rekao je danas direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.

Bajatović je najavio da će konkurs za izvođača radova biti raspisan do polovine decembra, te da se danas očekuje dobijanje lokacijske dozvole, a vjerovatno u petak, 15. novembra, i građevinske dozvole za početak radova, prenose beogradski mediji.

“Tehnički dio tendera je završen, a uskoro će biti gotov i opšti dio tendera. Nastojaćemo da budu angažovane srpske i ruske firme”, naglasio je Bajatović, koji je izvršni direktor “Južnog toka”.

On je najavio angažovanje srpskih firmi na gradnji pristupnih puteva, energetskog snabdijevanja, krakova prema BiH i Hrvatskoj, kao i da će po jednom gradilištu biti angažovano oko 4.000 ljudi uz učešće ruskih i zapadnih banaka u finansiranju.

Bajatović je rekao da će gas biti nešto jeftiniji za srpsko tržište, zbog kraćeg transporta i manjih troškova, te istakao da je ovaj energent, ipak, berzanska roba, te da će koštati u zavisnosti od moguće nabavke na berzi.

On je naveo da, izuzimajući Rumuniju, Srbija i dalje ima najjeftiniji gas u Evropi.

“Srbijagas” je partner ruskom “Gaspromu” u izgradnji “Južnog toka” kroz Srbiju.

Kapacitet gasovoda kroz Srbiju iznosiće 40 milijardi metara kubnih, a ukupna dužina dionice od oko 420 kilometara, uz planirane krakove za Republiku Srpsku i Hrvatsku.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti