Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiUručena lokacijska dozvola za "Južni tok"

Uručena lokacijska dozvola za “Južni tok”

BEOGRAD, Ministar građevinarstva i urbanizma Srbije Velimir Ilić uručio je danas lokacijsku dozvolu za izgradnju gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju izvršnom direktoru preduzeća “Južni tok Srbija” Dušanu Bajatoviću.

Početak izgradnje gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju najavljen je za 24. novembar, a vrijednost projekta procijenjena je na milijardu i 925 miliona evra.

Bajatović je izjavio da će u narednim danima biti raspisan tender, te da će najduže za tri nedjelje biti izabran izvođač radova na ovom kapitalnom projektu.

Dionica “Južnog toka” kroz Srbiju, duga je 421 kilometar i na njegovoj izgradnji biće direktno angažovano oko 25.000 ljudi, a posredno oko 100.000 hiljada radnika iz srpskih građevinskih kompanija, proizvođača opreme i preduzeća iz uslužnih djelatnosti.

Ulaz “Južnog toka” iz Bugarske u Srbiju biće kod Zaječara, a izlaz kod Subotice, uz dva planirana odvojka ka Hrvatskoj i Republici Srpskoj, a razmatra se i mogućnost da jedan krak gasovoda ide ka Makedoniji i Kosovu i Metohiji.

Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju će realizovati zajedničko preduzeće “Južni tok Srbija”, u kojem “Srbijagas” ima 49 odsto, a ruski “Gasprom” 51 odsto vlasništva.

Puštanje u rad gasovoda, za koji se izjasnilo 73 odsto građana Srbije, planirano je do kraja 2015. godine. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti