Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPorasle cijene nafte

Porasle cijene nafte

LONDON/NJUJORK, Sirova nafta je danas ponovo poskupjela, podstaknuta nadama da će Fed pričekati na smanjenje obima podsticajnog programa.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u decembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 94,20 dolara, odnosno 44 centa više nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, dok je nafta tipa “brent” u Londonu poskupjela 18 centi na 108,46 dolara za barel, prenosi Frans pres.
Cijene nafte su porasle, zahvaljujući investitorima, ohrabrenim govorom Dženet Jelen pred Senatom, koji je potvrdio njenu nominaciju za šefa Feda.

Jelen je branila Fedov program otkupa obveznica u mjesečnom iznosu od 85 milijardi dolara, i odbacila kritike da je taj program uzrokovao stvaranje novih mjehura na tržištu nekretnina i akcija.

“Njeni komentari podstakli su očekivanja da se smanjenje podsticajnog programa neće dogoditi uskoro”, izjavila je Vanesa Tan, investicioni analitičar iz singapurske kompanije “Filip fjučers”.

Zalihe nafte u SAD porasle su u nedjelju dana zaključno sa 8. novembrom za 2,6 miliona barela, saopštilo je juče američko Ministarstvo za energetiku, što ukazuje na osmu uzastopnu nedjelju rasta zaliha. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti