Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMihajlović: Južni tok će povećati BDP za pet odsto

Mihajlović: Južni tok će povećati BDP za pet odsto

BEOGRAD, Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će projekat izgradnje gasovoda “Južni tok” povećati bruto domaći proizvod Srbije za najmanje pet odsto.

Ona je za izdanje beogradskog dnevnika “Politika” od nedjelje kazala da će do povećanja BDP-a doći zbog učešća domaćih kompanija, koje prema njenim riječima mogu da obave sav građevinski posao osim proizvodnje opreme.

Ministarka je ocijenila i da “nije normalno” da energetsku politiku države vode javna preduzeća i “centri moći”, nezavisno od vlade i ministarstva.
“Moja želja da se uspostavi normalna struktura odlučivanja i nadležnosti uzdrmala je one koji bi da politiku stave u službu privatnih interesa”, rekla je Mihajlovićeva u intervjuu za taj list.

Ona je istakla da nikada nije tražila da se izvrši revizija energetkog sporazuma sa Rusijom, kao i da svaki problem koji je prethodnih godina pomenut u vezi sa sporazumom “nema veze sa ruskom stranom”.

Ministarka je dodala da se sa ruskim partnerom nije govorilo o učešću firme “Jugorosgas” u izgradnji gasovoda, kao i da Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nikada nije pomenuta kao učesnik u tom projektu. “Za mene je nevjerovatno da se prave čitave teorije zavjere na vrlo jednostavnim stvarima. EBRD nikada nije pomenut kao učesnik u projektu ‘Južni tok’. O ‘Jugrosgasu’ se uopšte nije govorilo. Ova kompanija uvedena je još 2007. kao posrednik i oni koji su je uveli treba da objasne kako i zašto”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je kazala da za nju “nije pitanje” koja strana je postavila uslov da se rusko-srpsko preduzeće “Južni tok Srbija” registruje u Švajcarskoj, već koliko će državni budžet imati prihoda od toga. Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti