Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPala cijena nafte

Pala cijena nafte

NJUJORK, Cijena nafte je danas pala, uoči obnavljanja međunarodnih pregovora o iranskom nuklearnom programu, navode analitičari.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u decembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 93,53 dolara, odnosno 31 cent manje nego na kraju prošlonedjeljnog poslovanja, dok je nafta tipa “brent” u Londonu pojeftinila takođe za 31 cent na 108,19 dolara za barel, prenosi Frans pres.
“Iran je očigledno jedan od faktora koji je uticao na pad cijena nafte”, izjavio je Rik Spuner, tržišni analitičar kompanije “CMC Markets” iz Singapura.

Pregovori između Irana i takozvane grupe zemalja P5+1, koju čine Britanija, Francuska, SAD, Rusija, Kina plus Njemačka, biće nastavljeni u srijedu u Ženevi, pošto posljednja runda razgovora nije rezultirala dogovorom.

Nakon neuspjelih razgovora, vodeći zvaničnici su poručili da su blizu postizanja unutrašnjeg dogovora, i da će Iran, kao veliki proizvođač nafte, ograničiti ili zamrznuti dio svog nuklearnog programa, kako bi mu bile ublažene sankcije.

Izrael i Zapad optužuju Iran da pokušava da napravi nuklearno oružje, ali Teheran odbacuje te tvrdnje, navodeći da je njegov nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti