Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaGradiće se hidroelektrana na Spreči

Gradiće se hidroelektrana na Spreči

PETROVO, Na rijeci Spreči između federalne opštine Gračanica i opštine Petrovo u Republici Srpskoj planirana je izgradnja prve mini hidrocentrale u šta će preduzeće “EEH-Hidroenergija” iz Gračanice u naredne tri godine investirati 4.000.000 KM.
Trenutno se radi na dobijanju ekološke dozvole, poslije čega slijedi projektovanje centrale i javna rasprava na kojoj će zainteresovani iznijeti primjedbe.

Mišljenje o ovom projektu dali su danas u Petrovu stanovnici ove lokalne zajednice, investitor, predstavnici Tuzlanskog kantona i poljoprivrednici iz Petrova, čije su njive u blizini buduće elektrane.

Investitor će u okviru projekta očistiti 700 metara korita rijeke Spreče i urediti obje njene obale u toj dužini.

Najavljeno je da će biti saniran i oštećeni most na putu Petrovo – Donja Orahovica, a dvije opštine imaće i koncesionu naknadu.

Direktor “EEH-Hidroenergija” Edin Osmanović izjavio je da će to preduzeće redovno održavati riječno korito i da je firma spremna da sa opštinama Gračanica i Petrovo nakon izgradnje elektrane kandiduje IPA fondovima EU kompletno uređenje korita Spreče.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković smatra da u realizaciji ovog projekta “neće biti nikakvih problema” i da će opštine Petrovo i Gračanica dobiti proizvodni subjekat koji će podržati budžete BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i opština Petrovo i Gračanica.

Skupština opštine Petrovo 11. jula dala je saglasnost za izdavanje prethodne vodne saglasnosti preduzeću “EEH-Hidroenergija” radi izgradnje protočne mini hidroelektrane na Spreči, koja je međuentiteska linija između Republike Srpske i FBiH, odnosno opština Petrovo i Gračanica.

Odbornici su tada od investitora zatražili garanciju da neće biti plavljeno obradivo zemljište u Sprečanskom polju, na području opštine Petrovo. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti