Četvrtak 22. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMiljanović: Proizvodnja struje raste iz godine u godinu

Miljanović: Proizvodnja struje raste iz godine u godinu

UGLJEVIK, Preduzeće Rudnik i termoelektrana /RiTE/ “Ugljevik” okosnica je privrede Republike Srpske, jer proizvodi trećinu električne energije u Srpskoj, a u posljednjih nekoliko godina nivo proizvodnje neprestano raste, rekao je izvršni direktor za tehnička pitanja Dragan Miljanović.

On je naglasio da je u ovom elektro-energetskom gigantu prošla godina završena sa rekordnom proizvodnjom kada je riječ o proizvodnji električne energije, ali i proizvodnji uglja.

Miljanović je podsjetio da je ovo preduzeće u posljednje četiri godine uložilo 135 miliona KM u rekonstrukciju kotla, zamjenu elektro-postrojenja, rudarsku opremu i slično, a ove godine urađena je i automatizacija bloka termoelektrane.

Na godišnjem prijemu za novinare povodom krsne slave preduzeća Mratindana i Dana preduzeća, Miljanović je podsjetio da je u rekordnom roku od 60 dana urađen posao automatizacije što nijedna termoelektrana u okruženju nije uspjela uraditi.

Za sljedeću godinu Miljanović je najavio projekat izgradnje postrojenja za odsumporavanje vrijedan 250 miliona KM koji bi trebalo da bude završen do 2015. godine, za koji je japanska Vlada odobrila kredit, te projekat rekonstrukcije elektrofiltera vrijedan 20 miliona KM, koji će RiTE finansirati iz sopstvenih sredstava.

Miljanović je napomenuo da je ove godine, zaključno sa današnjim danom, RiTE proizvela 101,4 odsto ukupno planirane proizvodnje za ovu godinu, te dodao da ovo preduzeće posluje pozitivno i pored velikih ulaganja u ovoj godini i malo dužim remontom.

Prošle godine RiTE je proizvela rekordnih 1.876 gigavat-časova, a ove godine se očekuje proizvodnja od 1.620 gigavat časova električne energije.

“To jeste manje u odnosu na prošlu godinu, ali moramo reći da smo ove godine imali remont od 60 dana, a prošlogodišnji je završen za 35 dana”, rekao je Miljanović. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti