Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPoništen tender za izgradnju gasovoda kroz Bugarsku

Poništen tender za izgradnju gasovoda kroz Bugarsku

SOFIJA, U Bugarskoj je poništen tender za projektovanje i izgradnju gasovoda “Južni tok”, jer zainteresovane firme nisu bile zadovoljne postavljenim rokovima za dostavljanje dokumentacije.

Iz kompanije “Južni tok – Bugarska” saopšteno je da će biti objavljen novi tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača.

Izgradnja gasovoda, čija se vrijednost procjenjuje na 3,5 milijardi evra, najveća je javna nabavka u Bugarskoj tokom posljednjih nekoliko godina.

Tender za izvođača radova 31. oktobra raspisala je kompanija “Južni tok – Bugarska”, koju su osnovali ruski “Gasprom” i Bugarski energetski holding.

Na tender se u predviđenom roku od 15 dana prijavilo sedam konzorcijuma, koje čine uglavnom ruske, njemačke, austrijske i turske firme, javili su bugarski mediji.

Bugarski premijer Plamen Orešarski i generalni direktor “Gasproma” Aleksej Miler ozvaničili su 31. oktobra početak radova na bugarskoj dionici gasovoda, dužine 540 kilometara.

Izgradnju gasovoda, čija je ukupna dužina 2.385 kilometara, podržava devet evropskih država, a kompletni radovi kroz Bugarsku trebalo bi da budu završeni u decembru 2017. godine.

Prve količine prirodnog gasa kroz Bugarsku očekuju se u decembru 2015. godine.

Izgradnja gasovoda “Južni tok”, koji predviđa transport do 63 milijarde metara kubnih ruskog gasa u centralnu i južnu Evropu, procijenjena je na 15,5 milijardi evra.

Prema procjenama “Gasproma”, nalazišta u Rusiji, odakle će biti transportovan gas, raspolažu sa zalihama za 250 godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti