Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPotpisan ugovor o gradnji novog bloka TE "Kostolac"

Potpisan ugovor o gradnji novog bloka TE “Kostolac”

BEOGRAD, “Elektroprivreda Srbije” potpisala je danas ugovor u vrijednosti od 715,6 miliona evra sa kineskom kompanijom “Čajna mašineri indžinijering korporejšen” /CMEC/ o gradnji novog bloka Termoelektrane “Kostolac B” i o proširenju ugljenokopa.

Ugovorom koji je potpisan u Vladi Srbije predviđena je izgradnja bloka snage 350 megavata koji bi trebalo da počne da radi krajem 2019. godine, a predviđeno je i proširenje proizvodnje površinskog ugljenokopa “Drmno” sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

Ministar energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da se Srbija konačno poslije 25 godina obavezala da počne da gradi jedan novi blok u elektrani, prenose beogradski mediji.

Ona je istakla da će treći blok u Termoelektrani “Kostolac” obezbijediti potpunu stabilnost u snabdijevanju Srbije strujom, dodajući da je sa partnerima iz Kine dogovoreno da se poštuju rokovi i da izgradnja počne do kraja 2014. godine.

“Očekujem da će 2019. godine biti pušten u rad novi blok u `Kostocu` koji će, zajedno sa dva stara bloka, davati 20 odsto proizvodnje elektične energije u Srbiji”, zaključila je Mihajlovićeva. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti