Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSrpska i Srbija jedine imaju viškove struje

Srpska i Srbija jedine imaju viškove struje

BEOGRAD, Republika Srpska i Srbija jedine na Balkanu imaju viškove električne energije, a izgradnja hidroelektrana na Drini je budućnost – rekao je večeras predsjednik Upravnog odbora “Elektroprivrede Srbije” Aca Marković na skupu “Upoznaj Srpsku, upoznaj svoje”, održanom na Pravnom fakultetu u Beogradu.
“Kao što je do sada bila borba za energente, tako će u budućnosti biti borba za vodu”, rekao je Marković, navodeći da je Drina čudo kada je riječ o energetici, te da se procjenjuje da ima 20 milijardi kilovat-časova vodenog potencijala.

On je istakao i značaj ulaska Kine u oblast energetike u ovom regionu, posebno izdvajajući elektrane Stanari u Republici Srpskoj i Kostolac u Srbiji.

Marković je naveo da je Kina spremna da uloži 10 milijardi evra u energetiku, o čemu će krajem novembra u Bukureštu biti održan sastanak premijera zemalja regiona sa predstavnicima Kine.

On je rekao da su velike mogućnosti zajedničkih projekata na Drini koje provode Republika Srpska i Srbija, kao i Crna Gora, te naveo da se uvijek nađu sredstva kada je riječ o dobrim projektima.

Marković je podsjetio i na hidroelektranu Višegrad koja je povezana sa Srbijom, kao i na dalekovod Sremska Mitrovica-Ugljevik.

On je istakao i važnost regionalnog plana “Drinske magistrale“ od 400 kilovat- časova, odnosno elektromreže koja će povezivati Srpsku i Srbiju, a u planu je da se Rumunija i Moldavija, preko Srbije, vežu sa Italijom, a imaće i veze prema Republici Srpskoj.

Drugog dana skupa govorili su i akademik iz Republike Srpske i istoričar Nikola B. Popović i etnolog Radomir Rakić, a prisustvovao je direktor Predstavništva Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.

Dvodnevni skup organizovali su Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu i studentska asocijacija Pravnog fakulteta u Beogradu, u okviru Dana Srpske u Srbiji. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti