Nedjelja 26. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta pojeftinila

Nafta pojeftinila

BEOGRAD, Nafta je danas umjereno pojeftinila, na indikativnim tržištima u SAD i Evropi, nakon početka pregovora u Ženevi o kontraverznom nuklearnom programu Irana.

Barel američke “lake” nafte za isporuku u januaru pojeftinio je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 21 cent, na 93,64 dolara, dok je ista količina te sirovine u Londonu vrijedila 107,78 dolara, ili 28 centi manje nego u zaključnoj trgovini prethodnog dana.
Investicioni analitičar kompanije Filip fjučers iz Singapura Či Tat, na čije mišljenje se poziva agencija AFP, tvrdi da tekući pregovori o iranskom nuklearnom programu u Ženevi, koji će trajati do 22. novembra, “vrše pritisak na cijene nafte”, jer se očekuje pozitivan ishod u tim razgovorima.

Či kao naročito povoljnu okolnost za uspjeh ženevskih pregovora, u kojima učestvuju diplomate visokog ranga iz pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN (Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i SAD), plus Njemačka i Irana, navodi i sve veću podršku koji zvanični Vašington daje takvom aranžmanu.

Grupa nazvana P5 + 1 želi da se u pregovorima postigne konkretan dogovor o suspenziji iranskog nuklearnog programa, što je osnovni uslov da se ublaže sankcije koje je ranije Savjet bezbjednosti UN uveo Teheranu.

U sjenci ženevskih pregovora, na koje su naftni trgovci obratili najveću pažnju, na berze je pristigao i izvještaj iz vladinih izvora u Vašingtonu u kome se navodi da su američke zalihe nafte protekle sedmice uvećane za 400 hiljada barela, što je 300 hiljada barela manje nego što se prethodno očekivalo. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti