Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostGolić: Dodatna sredstva BiH za transfer čistih tehnologija

Golić: Dodatna sredstva BiH za transfer čistih tehnologija

BANJALUKA, Osim pet miliona dolara, koje je BiH odobrio Svjetski fond za zaštitu životne sredine, Republika Srpska i Federacija BiH očekuju dodatna sredstva da bi se obavio transfer čistih tehnologija i ublažile posljedice klimatskih promjena, rekla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić.

Golićeva, koja predvodi delegaciju BiH na konferenciji UN o klimatskim promjenama u Varšavi, istakla je da se vode intenzivni razgovori o dodatnim projektima za ublažavanje klimatskih promjena.

“Pregovarano je i o novom sistemu finansiranja tzv. NAMA projekata, u okviru kojih bi sredstva bila obezbijeđena za institucije vlada ili jedinica lokalne samouprave”, navela je Golićeva.

Ona je istakla da bi se ta sredstva iskoristila za finansiranje projekata koji su u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine Republike Srpske.

Golićeva je podsjetila da je na konferenciji UN, BiH je odobreno pet miliona dolara za projekte ublažavanja i adaptacije na klimatske promjene, a sredstva bi trebalo da budu operativna naredne godine.

Prema njenim riječima, razvijene zemlje nastaviće sa provođenjem programa pomoći manje razvijenim i nerazvijenim zemljama u okviru globalne borbe protiv klimatskih promjena, za što će se do 2020. godine izdvajati oko 100 milijardi dolara godišnje.

“Planirano da ta sredstva budu uložena u projekte fondova, kao što su Zeleni klimatski fond, Globalni fond za okolinu i Fond za najnerazvijenije zemlje”, kaže Golićeva.

Ona je dodala da je tokom konferencije u Varšavi održan i ministarski dijalog o klimatskom finansiranju.

Prema njenim riječima, najveće članice Konvencije o klimatskim promjenama /UNFCCC/, kao i pojedine najrazvijenije zemlje svijeta, očekuju da se u finansiranje klimatskih projekata i razvoj, osim javnog, uključi i privatni kapital.

“Razvijene zemlje, koje i izdvajaju najviše novca, traže od nerazvijenih i onih u razvoju, poput BiH, da preuzmu inicijativu za uspostavljanje i provođenje efikasnih strategija kako bi se odobreni novac iskoristio na najbolji način, s ciljem održivog razvoja”, poručila je Golićeva.

Prema njenim riječima, BiH je do sada izvršila sve obaveze prema Konvenciji, što je potvrđeno i u Varšavi. Nastavljen je i dijalog kako bi se 2015. godine u Parizu donio sveobuhvatni globalni sporazum o klimatskim promjenama.

Golićeva je rekla da će učesnici konferencije o zaključcima razgovarati večeras, o čemu će javnost biti informisana naredne sedmice.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti