Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiDodik i Cvijanovićeva na otvaranju radova u Srbiji

Dodik i Cvijanovićeva na otvaranju radova u Srbiji

BANJALUKA, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će sutra, zajedno sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, prisustvovati početku izgradnje dionice gasovoda “Južnog toka” u Srbiji i razgovarati sa generalnim direktorom “Gasproma” Aleksejom Milerom o kraku gasovoda kroz Republiku Srpsku.

“Sutra je veliki dan za Srbiju i Republiku Srpsku, jer će početak izgradnje gasovoda potpuno promijeniti privrednu strukturu ovog regiona i obezbijediti energetsku budućnost. Zahvaljujući tome što Rusi i `Gasprom` vjeruju u Republiku Srpsku time će se promijeniti i naša budućnost”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da se u projekat izgradnje gasovoda kroz Republiku Srpsku krenulo nešto kasnije nego što je trebalo.

“Nažalost, mi smo malo kasnije krenuli u tu priču zato što međunarodni ugovor o tom projektu mora da potpišu Rusija i BiH. Nemamo ništa protiv da se ovaj projekat razvija i u Federaciji. Mi moramo da promijenimo prostorni plan, a i radićemo zajedno sa Srbijom i Federacijom BiH na realizaciji ovog velikog projekta”, rekao je Dodik.

On je dodao da je sigurno da neće biti odustajanja od “Južnog toka”.

Odgovarajući na pitanje novinara o jučerašnjem sastanku sa privrednicima iz Dubaija, Dodik je rekao da se finansijski kapital iselio na Istok, te da su kompanije iz Dubaija zainteresovane za ulaganje u Republiku Srpsku.

“Kompanija iz Dubaija želi da kupi milion tona derivata iz Rafinerije `Brod`, a razgovarali smo i o obezbjeđivanju pilećeg mesa koje je potrebno tom tržištu i kako možemo stimulisati tu vrstu proizvodnje”, rekao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će u narednom periodu Republika Srpska imati značajan izvoz naftnih derivata na strana tržišta. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti