Utorak 23. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSedmi reaktor "Kozloduja" po američkoj tehnologiji

Sedmi reaktor “Kozloduja” po američkoj tehnologiji

SOFIJA, Sedmi reaktor bugarske nuklearke “Kozloduj” biće izgrađen po američkoj tehnologiji, izjavio je bugarski ministar ekonomije i energetike Dragomir Stojnev.

Stojnev, koji je tokom prethodnih dana boravio u SAD, pojasnio je da će to biti najnoviji reaktor “AR-1000” kompanije “Vestinghaus”, koji je poznat po izuzetnim mjerama bezbjednosti.

On je naglasio da će u narednih nekoliko mjeseci predložiti Vladi da donese odluku o mandatu za pregovore sa američkom kompanijom nakon čega će biti pripremljen finansijski model o javno-privatnom partnerstvu.

“Ukoliko se sve odvija prema planu, izgradnja novog, sedmog reaktora, mogla otpočeti 2016. godine i izgradnja bi trajala još oko pet godina”, dodao je Stojnev.

Bugarska nuklearka “Kozloduj” sastoji se iz šest reaktora, ali su četiri jačine od po 400 megavata zatvorena zbog bezbjedonosnih razloga neposredno prije prijema zemlje u EU.

U opticaju su peti i šest reaktor, jačine od po hiljadu megavata, novije ruske proizvodnje za koje Evropska komisija smatra da ne predstavljaju opasnost.

Sedmi reaktor treba da zamijeni peti, čija eksploatacija ističe 5. novembra 2017. i šesti, čiji rok trajanja je ograničen do 2. oktobra 2019. godine.

Bugarska je najavila da će eksploatacija petog i šest bloka biti produžena.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti