Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasIzmirenje dugova preduslov za izgradnju Južnog toka kroz RS

Izmirenje dugova preduslov za izgradnju Južnog toka kroz RS

BANJALUKA, Rješenje za raspodjelu i izmirenje duga za isporučeni gas u periodu 1991 – 1995. preduslov je za otpočinjanje radova na kraku gasovoda “Južni tok” kroz RS, rekao je juče Slobodan Puhalac, direktor “Gas RES-a”.

O ovom pitanju je sa Aleksejom Milerom, predsjednikom UO “Gazproma”, u nedjelju u Beogradu razgovarao i Milorad Dodik, predsjednik RS, kada je dogovoreno da izgradnja započne u septembru naredne godine.

Naime, potrebno je da BiH “Gazpromu” izmiri dug u visini od 105 miliona dolara, ali i riješiti klirinški dug Rusije prema BiH, od čega oko 45 miliona maraka otpada na RS. Dodik je nakon sastanka istakao da je jedan od modaliteta rješenja tog problema da dio duga RS bude uključen u udio RS u samom projektu “Južni tok”.

Puhalac je izrazio očekivanje da će dolazak delegacije “Gazproma” u Sarajevo ubrzati rješenje ovog pitanja, kao i preostalih obaveza koje je potrebno uraditi prije početka gradnje. Kako je pojasnio, radi se o izradi studije tehno-ekonomske opravdanosti, te o izradi idejnih i glavnih projekata.

“Osim toga, RS mora donijeti zakon o utvrđivanju opšteg interesa i posebnim postupcima eksproprijacije radi izgradnje sistema za transport prirodnog gasa iz sistema ‘Južni tok'”, naveo je Puhalac.

Ocijenio je da će RS uspjeti ispoštovati rokove koje su pomenuli Dodik i Miler nakon sastanka.

“Sa dosta napora nastojaćemo da se držimo potpisane i objavljene dinamike. Sve obaveze i neophodne uslove diktiraće nova kompanija ‘Južni tok Republika Srpska’, koja će biti u 60-odstotnom vlasništvu ‘Gazproma’ i 40 odstotnom vlasništvu RS kroz preduzeće ‘Gas RES'”, objasnio je Puhalac.

Izrazio je uvjerenje da će čitav posao biti završen tokom 2016. godine, te uvjerenje da će realizacija projekta značiti veliki broj pozitivnih efekata za RS i donijeti raspoloživost sigurnog i efikasnog energenta visoke energetske i ekološke vrijednosti, koji će biti cjenovno konkurentan “prljavim” gorivima.

“To će uz pogodnu cijenu električne energije biti dovoljan razlog da se investitori iz Evrope odluče za izgradnju brojnih manjih i većih industrijskih kapaciteta. Ali procjene nećemo davati do vremena izrade studije”, rekao je Puhalac.

Dušan Bogdanović, analitičar i stručnjak za energetiku, ističe da priključenjem na “Južni tok” RS obezbjeđuje energetsku stabilnost, što je cilj svake zemlje.

“Kroz samu izgradnju biće zaposlen veliki broj domaćih radnika, domaćih građevinskih i ostalih firmi, ali ne samo to, nego u samoj funkciji biće zaposlen značajan dio ljudi na održavanju. To je vrlo ozbiljan i značajan projekt čiji će se dalekosežni pozitivni efekti veoma jasno vidjeti u budućnosti”, naveo je Bogdanović.

Adnan Kreso, direktor “BH gasa”, ističe da bi izgradnja kraka “Južnog toka” kroz BiH bila dobrodošla vijest. Kako je naveo, realizacija tog projekta bila bi pozitivna stvar za razvoj ne samo BiH, nego i cijelog regiona.

Istakao je da je prije rata u BiH trošeno oko milijardu kubnih metara gasa, od čega 80 odsto u privredi.

“Danas godišnja potrošnja iznosi oko 300 miliona kubnih metara, od toga 80 odsto su domaćinstva, a 20 odsto u privredi. U prognozi potreba za prirodnim gasom u FBiH  predviđa se da će se do 2020. godine udvostručiti potrošnja, a da će do 2030. godine biti dostignuta potrošnja od 1,5 do dvije milijarde kubika”, rekao je on.

Dodao je da “BH gas” već 30 godina ima izuzetno uspješnu saradnju sa “Gazprom Exportom” i da tu saradnju namjeravaju i nastaviti, iako je cijena gasa u međuvremenu značajno porasla.

Simboličnim zavarivanjem prve cijevi dijela budućeg gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju u mjestu Šajkaš u nedjelju je započeta izgradnja najvećeg infrastrukturnog projekta u Srbiji u zadnje četiri decenije.

Koraci za realizaciju:
Riješiti međusobna dugovanja Rusije i BiH
Izraditi studiju tehno-ekonomske opravdanosti
Izraditi idejni i glavni projekat
Donijeti zakon o utvrđivanju opšteg interesa i posebnim postupcima eksproprijacije

Skok potrošnje prirodnog gasa
Podsjećamo, utvrđena okvirna trasa “Južnog toka” kroz RS išla bi od granice sa Srbijom, preko Bijeljine, Brčkog, Doboja, Laktaša, Banjaluke, Prijedora do Novog Grada, sa konekcijama prema FBiH.

Biće izgrađene i dvije gasne elektrane kapaciteta po 250 megavata. Projektom je planirano da se u RS do 2025. godine poveća potrošnja prirodnog gasa za više od 20 puta, odnosno sa sadašnjih 90 miliona kubnih metara godišnje na dvije milijarde kubika. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti