Utorak 16. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Banjalučka firma postavila 250 vjetroturbina u 50 država

Banjalučka firma postavila 250 vjetroturbina u 50 država

BANJALUKA, U javnosti malopoznata banjalučka kompanija “Eko Energija” remontovala je i postavila više od 250 vjetroturbina u 50 država svijeta. Njihov poslednji poslovni poduhvat je ove godine uspješno završeno instalisanje dvije vjetroturbine „Micon M530“ jačine 250kW u dvorištu fabrike JKN Polymers u gradu Hull u Velikoj Britaniji. Vrijednost ovog projekta je 500 hiljada evra, izjavio je za portal ENERGETIKARS.com marketing menadžer „Eko Energije“ Dragan Markelić.

„Eko Energija“ za sada još ne proizvodi vjetroturbine, ali ih remontuje i instalira. Postavili smo više od 250 turbina u više od 50 država svijeta. Naše vjetrenjače se nalaze od Poljske, Bugarske, Italije, Urugvaja, Argentine, Latvije, Španije, Holandije, Srbije, Rumunije, Engleske, Irske, Francuske do Bahama, Australije i Tajlanda“, kaže Markelić.

Poslednje dvije instalisane turbine ove godine u Engleskoj su dodatno zanimljive jer se nalaze na posebnom mjestu. Radi se o industrijskoj zoni, što nije uobičajena lokacija za postavljanje vjetroturbina.

Implementaciji ovog projekta prethodila je borba sa administracijom koja se prvi put susrela sa sličnim zahtjevom. Međutim, nakon konačne pobjede nad papirologijom, fabrika za reciklažu plastike 80% sada potrošene energije crpi iz obnovljivih izvora energije, kaže Markelić.
„Eko Energija“ je kompanija sa holandskim korijenima, sa sjedištem u Banja Luci.

Zbog još uvijek neohrabrujuće regulative koja ne podstiče obnovljive izvore energije u BiH, „Eko Energija“, kaže Markelić, radi isključivo za ino-tržište sa fokusom na Italiju i Zapadnu Evropu.

ENERGETIKARS.com: Siniša Vukelić

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti