Srijeda 29. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiU Sokocu moguća gradnja energana na biomasu

U Sokocu moguća gradnja energana na biomasu

SOKOLAC, Razvojni program UN /UNDP/ izabrao je opštinu Sokolac kao lokaciju na kojoj će finansirati izradu projektnog prijedloga za izgradnju kogeneracijskih energana na biomasu u okviru nastavka aktivnosti na ublažavanju klimatskih promjena.

Projekt menadžer UNDP-a u sektoru energetska efikasnost i zaštita životne sredine Raduška Cupać rekla je da je opština Sokolac izabrana prvenstveno zbog njene strateške opredijeljenosti za korištenje biomase kojom raspolaže.

Cupaćeva je nakon sastanka sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom istakla da bi UNDP obezbijedio finansijska sredstva za izradu projektnih prijedloga, koji bi bili dostavljeni na moguće finansiranje Konvenciji UN o klimatskim promjenama.

Ona je napomenula da je UNDP trenutno u fazi izbora lokacija, gdje bi se moglo nastaviti sa aktivnostima na ublažavanju klimatskih promjena, odnosno na suzbijanju emisije gasova.

Cupaćeva je rekla da slijedi izrada projektnog prijedloga koji će uzeti u obzir sve specifičnosti opštine Sokolac, zatim dobijanje odobrenja nadležnih organa i slanje projekta Konvenciji UN o klimatskim promjenama, što može da učini kontakt institucija, odnosno Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Bjelica je rekao da je izradom Strategije razvoja opštine Sokolac od 2013. do 2020. godine predviđena izgradnja pogona za proizvodnju toplotne i električne energije.

“Ovo je planinsko područje i teški su klimatski uslovi, a pokrivenost toplotnom energijom urbanog dijela je do 30 odsto”, rekao je Bjelica.

On je napomenuo da je urađen dokument o izgradnji kogeneracijske energane za proizvodnju toplotne i električne energije snage pet megavata i istakao da područje opštine Sokolac raspolaže značajnim količinama biomase, jer ima sirovine.

Bjelica je naveo da ovaj projekat znači mnogo za ovu sredinu i da bi studiju izvodljivosti opravdala činjenica da bi na ovu energanu bile priključene škole, Centar za unapređenje poljoprivrede i hotelski kapaciteti.

Kogeneracija prestavlja kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije iz jednog jedinog izvora. Evropska unija intenzivno promoviše izgradnju kogenerativnih postrojenja.

Posebno se razvijaju kogenerativna postrojenja na biomasu, jer dostižu visok stepen efikasnosti korišćenja primarne energije – čak do 90 odsot, za razliku od konvencionalnih elektrana, gdje stepen efikasnosti iznosi tek oko 45 odsto.

Zemlje koje su najviše napredovale u upotrebi biomase u proizvodnji energije su Njemačka, Austrija, Finska i Danska. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti