Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti EK: "Južni tok" krši zakon EU

EK: “Južni tok” krši zakon EU

BRISEL, Bilateralni sporazumi o gradnji gasovoda “Južni tok”, koje je Rusija sklopila sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom, predstavljaju kršenje zakona EU i o njima je potrebno pregovarati ispočetka, saopštila je Evropska komisija.

Direktor za tržišta energentima u Evropskoj komisiji Klaus-Diter Borhert rekao je u Evropskom parlamentu da ovi sporazumi nisu u skladu sa zakonom EU. “Komisija je razmotrila ove međudržavne sporazume i zaključila da nijedan od njih nije u skladu sa zakonom EU”, rekao je Borhert.

On je dodao da je pomenutim državama rečeno da su, prema sporazumima EU ili sporazumu o Evropskoj energetskoj zajednici, obavezne da ponovo pregovaraju sa Rusijom i usklade međudržavne sporazume sa zakonom EU.

Borhert je dodao da, ako novi pregovori ne budu uspješni, države imaju obavezu da odbace sporazume sa Rusijom, prenio je “Euraktiv”.

On je rekao da je ruskom ministru energetike Aleksanderu Novaku poslato pismo sa objašnjenjem situacije i pozivom da “na pozitivan način” razmotri mogućnost ponovnog pregovaranja o ovim sporazumima sa pomenutim državama.

Bugarska, Mađarska, Grčka, Slovenija, Hrvatska i Austrija su članice EU, a Srbija pripada Evropskoj energetskoj zajednici.

Evropska komisija napomenula je da ruski “Gasprom” ne može istovremeno biti vlasnik proizvodnih kapaciteta i mreže za prenos gasa, kao i da treba omogućiti da treće strane imaju ravnopravan pristup gasovodu.

Takođe je rečeno da je potrebno riješiti pitanje tarifne strukture.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti