Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti ERS: Cijene struje najniže u regionu, stimulativno za inostrana ulaganja

ERS: Cijene struje najniže u regionu, stimulativno za inostrana ulaganja

TREBINJE, Važeće cijene električne energije u Republici Srpskoj, posebno za industrijske kupce, značajno su niže u odnosu na zemlje okruženja, te se mogu smatrati stimulativnim za inostrana ulaganja s obzirom da povećanja neće biti ni u narednom perodu, rečeno je u Elektroprivredi Republike Srpske /ERS/.

Analiza pokazuje da su prosječne cijene struje za kupce u Republici Srpskoj na znatno nižem nivou od neposrednog okruženja, sa izuzetkom Srbije, koja ima niže cijene za kupce iz kategorije domaćinstva, a približno isti nivo cijena kao Republika Srpska za kategorije ostalih kupaca.

“Prosječna cijena za industrijskog kupca na 10 kilovoltnom /kV/ naponu iznosi 9,18 feninga po kilovatu /pf/KWh/, dok je cijena za kupca iz ove kategorije u Federaciji BiH, na području koje pokriva Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne /EPHZHB/ d.d. Mostar viša za 82 odsto, a na području koje pokriva Elektroprivreda BiH viša za 73 odsto”, ističu u ERS.

Cijena za kupce iz ove kategorije u Crnoj Gori je viša za 62 odsto, u Hrvatskoj za 129 odsto, dok je na gotovo istom nivou u Srbiji.

Što se tiče kupaca iz kategorije “domaćinstva” prosječna cijena u Republici Srpskoj je 12,51 pf/kWh/, pri čemu je cijena za kupce iz ove kategorije na području EPHZHB viša za 36 odsto, a na području Elektroprivrede BiH za 15 odsto.

U odnosu na cijene za kupce iz kategorije “domaćinstva” u Republici Srpskoj, cijene u Crnoj Gori su više za 26 odsto, a u Hrvatskoj za 67 odsto.

U ERS-u napominju da trenutno, nijedno od preduzeća iz sastava mješovitog holdinga ERS-a nije Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske podnijelo zahtjev za provođenje tarifnog postupka i promjenu cijena električne energije.

U ovom energetskom preduzeću podsjećaju da je posljednje povećanje cijena od 6,2 odsto bilo 2009. godine i primijenjeno je od 1. januara 2010. godine.

“Ono povećanje rezultat je činjenice da Komisija prihvatila povećanje troškova amortizacije uslovljenih knjiženjem procjene osnovnih sredstava kod termoelektrana i distributivnih preduzeća sa 31. decembrom 2008. godine, pri čemu nije vršeno usklađivanje cijena sa promjenom ulaznih troškova poslovanja, koji su ostali na nivou ostvarenom u 2006. godini”, kažu u ERS-u.

Govoreći o proizvodnim reultatima u ovoj godini u Elektroprivredi ističu da je za jedanaest mjeseci proizvodni sistem ovog preduzeća ostvario proizvodnju električne energije za četiri odsto veću od planirane.

“S obzirom da su trenutno sve elektrane pogonski potpuno spremne, nadamo se da će se u ovoj godini ostvariti jedna od većih, ako ne i najveća proizvodnja od postojanja ERS-a”, ističu u ovom energetskom preduzeću.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti