Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Puhalac: »Južni tok« nije doveden u pitanje

Puhalac: »Južni tok« nije doveden u pitanje

BANJALUKA, Realizacija gasovoda “Južni tok” i njegovog kraka kroz RS ni na koji način nije ugrožena niti dovedena u pitanje, izjavio je Slobodan Puhalac, direktor preduzeća u vlasništvu “Gas-Resa”, koje će zajedno s ruskim partnerima graditi krak od Bijeljine ka zapadu RS.

“Mislimo da izjave službenika Evropske unije i Sjedinjenih Država nisu odraz zvaničnih stavova i ne ugrožavaju projekte ‘Južnog toka’ u izgradnji i već izgrađenog ‘Sjevernog toka’. One samo pokazuju nezadovoljstvo njihovom realizacijom i ne utiču na planove i aktivnosti ‘Gazproma’ i partnera iz Evrope koji su dovoljno moćni da odgovore na izazove evropske administracije”, naveo je Puhalac.

Kako je naveo, radi se o govoru Ditera Borharta, u Evropskom parlamentu, zamjenika direktora za unutrašnje energetsko tržište u Evropskoj komisiji, i nekoliko medijskih nastupa Amosa Hohštajna, zamjenika pomoćnika sekretara za energetsku diplomatiju SAD, koji su doveli u pitanje dogovorenu realizaciju projekta.

“Mislimo da se dosadašnje i buduće aktivnosti na realizaciji projekta ne mogu dovesti u pitanje”, naveo je Puhalac.

Na ove najave iz Evrope reagovao je i Milorad Dodik, predsjednik RS, rekavši da RS nije član EU i da zbog toga može nesmetano da nastavi s realizacijom kraka kroz RS.

Podsjećamo, evropski portal EuroActiv prenio je Borhartov stav da su bilateralni sporazumi koje su Bugarska, Srbija, Mađarska, Grčka, Slovenija, Hrvatska i Austrija potpisale s Rusijom u suprotnosti sa zakonima EU i da moraju da se pregovaraju ispočetka.

“Zbog toga smo rekli svim državama da su ili po sporazumima EU ili po sporazumu o Energetskoj zajednici u obavezi da od Rusije zatraže nove pregovore kako bi međudržavne ugovore uskladili sa zakonima Evropske unije”, rekao je on, upozorivši da će, ukoliko se ugovori ne revidiraju, pomenute države morati da se odreknu sporazuma s Rusijom.

Borhart je podsjetio da je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger nedavno poslao pismo ruskom ministru energetike Aleksandru Novaku u kojem ga je zamolio da zauzme pozitivan stav u vezi s mogućnošću ponovnih pregovora s evropskim državama koje su partneri u projektu gasovoda.

Kako je prenio portal, Evropska komisija traži tri stvari, odnosno da se “Gazprom” odrekne vlasništva ili nad proizvodnim kapacitetima ili nad transportnom infrastrukturom, te da se trećim licima obezbijedi nediskriminatorni pristup gasovodu, odnosno da “Gazprom” nema ekskluzivno pravo da bude jedini dobavljač. Takođe, od “Gazproma” se očekuje da na drugačiji način riješi pitanje tarifne strukture.

Iz Delegacije EU u Sarajevu uputili su na Evropsku energetsku zajednicu i Evropsku komisiju.

Kako piše “Financial Times”, evropska komisija (EK) i Rusija će pokušati pregovorima da nađu obostrano prihvatljivo rješenje povodom antimonopolske istrage koju EU odranije vodi protiv kompanije “Gazprom”, prenosi iz Brisela (FT), pozivajući se na izjavu Aleksandra Medvedeva, zamjenika predsjednika Upravnog odbora ruskog gasnog monopoliste. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti