Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiUsklađivanje sa evropskim zakonodavstvom

Usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom

SOFIJA, Vlada Bugarske uskladiće realizaciju projekta “Južni tok” sa evropskim zakonodavstvom, poručila je vicepremijer Zinaida Zlatanova nakon saopštenja Evropske komisije da nijedan od potpisanih sporazuma između Rusije i nekih članica EU nije u saglasnosti sa energetskim pravilima Evrope.

Zlatanova nije odgovorila da li će Bugarska ponovo pregovarati o međuvladinom sporazumu koji je potpisala sa Rusijom o gasovodu, kao ni kako će zemlja postupiti, ako Rusija odluči da je tuži za nerealizovanje već potpisanog sporazuma, prenose bugarski mediji.

U Bugarskoj je 31. oktobra svečanom ceremonijom zavarivanja prvog spoja buduće kompresorske stanice u blizini sela Rasovo započela izgradnja gasovoda “Južni tok”.

Trasa gasovoda kroz Bugarsku duga je 540 kilometara, a vrijednost projekta iznosi 3,5 milijardi evra.

Prema procjenama stručnjaka, na izgradnji dionice gasovoda kroz Bugarsku koja treba da bude završena do 2015. godine biće angažovano oko 2.500 radnika.

Osim sa Bugarskom, bilateralne sporazume o izgradnji “Južnog toka” Rusija je potpisala i sa Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Ukupna vrijednost gasovoda procjenjuje se na 15 milijardi evra i kada bude završen krajem 2015. godine njime je predviđen transport do 63 milijarde metara kubnih ruskog gasa u centralnu i južnu Evropu.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti