Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiVladimir Liman: Širimo posao, nema govora o povlačenju

Vladimir Liman: Širimo posao, nema govora o povlačenju

BANJALUKA, Protekla godina za naftni biznis u Evropi, pa tako i za banjalučku “Optima grupu”, u čijem sastavu posluju Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i “Nestro petrol”, nije bila sjajna, ali uprkos svemu Vladimir Liman, prvi čovjek “Optima grupe”, očekuje da će se situacija u predstojećoj godini promijeniti.

Odlučno odbacuje svaku pomisao da će se “Zarubežnjeft” povući iz BiH jer nelogično je da to uradi neko ko je uložio više od 600 miliona evra u projekat.

Kako ste zadovoljni rezultatima u 2013. godini?
LIMAN: Ukupno posmatrano, 2013. godina bila je složena za nas. U pogledu makroekonomije bila je nešto lošija nego 2012. Visina marže prerađivača bila je niža u odnosu na prošlu godinu za 10 do 12 odsto. Budući da mi samo prerađujemo naftu, odnosno kupujemo naftu na svjetskom tržištu, ovaj pokazatelj ima veliki uticaj na nas. Samo da bismo postigli rezultate kao i lani, morali smo da uložimo mnogo dodatnog napora u 2013. Ipak, bez obzira na to što ekonomski pokazatelji nisu dobri, očekujemo da će naš prihod od poslovanja biti za 10 odsto veći od prošlogodišnjih.

Šta je uzrok takvom rezultatu?
LIMAN: Za čitavu Evropu je zajedničko da su sve rafinerije nafte u određenim problemima, jer postoji višak prerađivačkih kapaciteta i ukoliko gledate na susjedne rafinerije, veliki dio njih radi sa 60 ili 40 odsto svog kapaciteta. Na svim tržištima se dešava stagnacija ili mali pad. Zbog toga se kompanije koje same ne proizvode naftu susreću s istim problemima kao i mi. Da imamo proizvodnju svoje nafte u BiH, finansijski rezultati bi sigurno bili bolji. Nadamo se da će preliminarni rezultati na istraživanju, koje radi “Jadran naftagas”, a koji se očekuju u prvom kvartalu naredne godine, biti povoljni.

Obim vaših investicija u ovoj godini je smanjen. Zašto je to tako?
LIMAN:  Kada je kupljen većinski dio akcija Rafinerije nafte Brod, ona nije radila i bila su potrebna velika ulaganja da bi postrojenja bila puštena u rad. Takođe, bila su potrebna ulaganja kako bi bio dostignut nivo kvaliteta proizvoda po Euro 5 standardima. Mi smo taj opsežan posao završili. Sada razmatramo dalja ulaganja i veći dio njih će se odnositi na povećanje energetske efikasnosti, ekološke projekte i logistiku. Zato želim da naglasim da, za razliku od prije nekoliko godina, kada smo morali da ulažemo ogromna sredstva u postrojenja, sada smo došli u fazu da investiramo u fina podešavanja rada.

Kakvi su vam planovi za 2014. godinu?
LIMAN:  Kada govorimo o 2014. godini, u planu je da unaprijedimo naš sistem prodaje, a akcenat ćemo staviti na domaće tržište, i to posebno ono u FBiH, jer na tom dijelu tržišta nismo zastupljeni u obimu koji nam, kao domaćem proizvođaču, realno pripada.

Na koji način to planirate?
LIMAN:  Kao prvo, to je otvorenija saradnja s našim kupcima, jer želimo da oni budu bolje informisani o uslovima po kojima mogu kupovati naftne derivate. Takođe, želimo da naši kupci imaju više informacija o radu Rafinerije, iz razloga što još postoje predrasude o kvalitetu naših proizvoda. Želim da istaknem da kvalitet koji mi postižemo odgovara svim evropskim standardima, i naše gorivo realizujemo i na najzahtjevnijem tržištu EU.

Uprkos svemu, u pojedinim medijima se čuju ekonomisti koji kažu da planirate da se povučete sa tržišta BiH?
LIMAN:  Razmjer investicija, uključujući investicije u kapital, koje smo u BiH imali do danas iznose više od 600 miliona evra. Bilo bi čudno da se investira 600 miliona evra, a onda samo ode. Na primjer, nedavno smo u Rafineriji nafte završili zamjenu katalizatora, kako bismo povećali efikasnost prerade nafte. Da smo planirali da okončamo našu djelatnost ovdje, to sigurno ne bismo radili. Ne želimo da naš projekat stavljamo u politički kontekst. Ovaj projekat je vezan za čitavu državu, a ne njen određen dio. Zahvaljujući naftnoj industriji, u plusu su svi građani BiH. Imamo analizu kakve su cijene bile prije početka rada Rafinerije, a kakve su sada i mogu da kažem da je tržište mnogo konkurentnije sada nego što je bilo prije početka domaće proizvodnje.

Neumjesna poređenja sa “Birčom”

Kako komentarišete to što neki domaći analitičari prave paralele između Rafinerije nafte i “Birča”?
LIMAN:  Mi nismo imali nikakvu vrstu beneficija u smislu subvencionisanja ili dobijanja nekih popusta od strane bilo kog državnog nivoa. Mi radimo u skladu sa zakonima BiH. Želim da istaknem da od momenta kada smo preuzeli Rafineriju nafte Brod izmirujemo sve naše tekuće obaveze i prema dobavljačima i, naravno, za poreze, plate i doprinose naših radnika. Zbog toga je neumjesno praviti paralele rada preduzeća grupacije “Nestro” s preduzećima ili kompanijama koje se optužuju za razne malverzacije. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti