Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNarednih dana pred Savjetom ministara ugovor o "Južnom toku"

Narednih dana pred Savjetom ministara ugovor o “Južnom toku”

BANJALUKA, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Srpska narednih dana predložiti jedan ugovor koji treba da dobije saglasnost Savjeta ministara BiH kako bi se moglo dalje kretati sa operacionalizacijom projekta “Južni tok”.

“Ovo je jedan od najvažnijih strateških energetskih i privrednih projekata u narednih nekoliko godina u Srpskoj”, rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa ruskim ambasadorom u BiH Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Dodik je istakao da su između Srpske i ruske strane svi detalji na tom projektu dogovoreni i da nema otvorenih pitanja, osim ostvarivanja dinamike kako je to predviđeno mapom puta realizacije tog projekta.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je na sastanku razgovarano i o nekim političkim pitanjima u vezi sa pozicijom ruskih inicijativa kada je riječ o projektu “Južni tok” u zemljama EU.

Dodik je podsjetio da je ranije Evropska komisija smatrala da taj ugovor treba da se koriguje sa članicama EU. U tom pogledu, dodao je on, veoma je jasna pozicija ruske strane koja to smatra završenim poslom i to neće zaustaviti kretanje ka realizaciji “Južnog toka”, što je od važnosti za Srpsku.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je sa ruskim diplomatom razgovarao i o nedavno održanoj sjednici Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira /PIK/ u Sarajevu .

“PIK uporno ne sagledava realno situaciju, jer OHR u BiH treba da bude zatvoren i da se sve privremene mjere koje su ranije uvedene, kao što su bonska ovlaštenja, ukinu. To Srpska očekuje od PIK-a”, istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio je PIK ranije uspostavljen kao dio političkog aranžmana vekikih zemalja koje su bile inkomporirane u provođenje Dejtonskog sporazuma, te da PIK nikada nije uspostavljen Dejtonskim sporazumom.

“Na PIK-u je vidljivo da je i dalje osnovno opredjeljenje da lokalni lideri moraju da odlučuju o pitanjima. Što se Srpske tiče, treba što prije da bude ukinut visoki predstavnik i zatvoren OHR”, zaključio je Dodik. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti