Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti EK u januaru sa Moskvom o "Južnom toku"

EK u januaru sa Moskvom o “Južnom toku”

BRISEL, Evropska komisija će u januaru razgovarati sa Moskvom o rješavanju pitanja usklađenosti sa evropskim propisima sporazuma koje su države potpisale sa ruskim partnerima o izgradnji gasovoda “Južni tok”.

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger rekao je novinarima u Briselu, nakon sastanka sa ministrima energetike šest članica EU koje učestvuju u izgradnji “Južnog toka”, da će Komisija obezbijediti da se bilateralni sporazumi zemalja članica EU sa “Gaspromom” dovedu u sklad sa evropskim propisima.

On je istakao da su članice EU ovlastile Evropsku komisiju da pregovara sa Moskvom o reviziji ovih sporazuma, navodeći da Komisija ima instrumente da to dovede u sklad sa evropskim propisima.

Etinger je naveo da je prvi razgovor predstavnika EU sa ruskim partnerima zakazan za januar i da će Evropska komisija nastupati kao pravni zastupnik zemalja članica.

On je rekao da EU nije protiv “Južnog toka”, ali da postoje primjedbe na odredbe bilateralnih ugovora kada je riječ o monopolu na distribuciju gasa, o zaštiti životne sredine i još nekim pitanjima.

Etinger je negirao da postoje dupli standardi kada je riječ o “Južnom toku” i “Sjevernom toku”, na koji Komisija nije imala primjedbe, naglašavajući da su “pravila igre ista za sve”.

Nekoliko funkcionera Evropske komisije je ranije iznijelo mišljenje da bilateralni sporazumi zemalja sa “Gaspromom” o izgradnji “Južnog toka” nisu u skladu sa evropskim zakonima koji uređuju unutrašnje tržište i zaštitu sredine.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti