Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiUsvojene izmjene Zakona o "Elektroprenosu BiH“

Usvojene izmjene Zakona o “Elektroprenosu BiH“

SARAJEVO, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas po hitnom postupku Zakon o izmjenama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH “Elektroprenos BiH“.
Izmjenama je predviđeno da Skupština akcionara “Elektroprenosa BiH” donosi odluku o načinu raspodjele dobiti, uključujući akumuliranu dobit, na prijedlog Upravnog odbora, a po usvajanju finansijskih izvještaja.

Predlagač zakona je Savjet ministara BiH, a obrazloženju je navedeno da su izmjenjena tri člana osnovnog zakona, što upućuje na činjenicu da nije riječ o složenom i obimnom zakonu čije bi donošenje zahtijevalo provođenje redovne procedure.

U suprotnom, da je procedura išla redovnim putem mogle su biti proizvedene negativne posljedice u radu preduzeća “Elektroprenos BiH“, a samim tim i elektroenergetskog sektora BiH.

U obrazloženju se podsjeća da je na Skupštini akcionara “Elektroprenosa BiH” 3. februara 2012. godine, kojoj su prisustvovali i usaglasili stavove entitetski premijeri i resorni ministri, zaključeno da bude pokrenuta inicijativa za izmjenu Zakona o osnivanju kompanije.

Predsjednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH su 12. juna još jednom potvrdili neophodnost izmjene Zakona o osnivanju kompanije u dijelu koji se odnosi na raspodjelu dobiti, što je od posebnog interesa za oba entiteta, čime su još jednom dali saglasnost za navedenu promjenu, a u skladu sa zaključkom Skupštine akcionara.

Poslanici su danas prihvatili principe Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu.

Za prijedlog budžeta glasalo je 23 poslanika, 14 je bilo protiv, dok su dva poslanika bila uzdržana.

Naredna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu, u drugom čitanju, zakazana je za ponedjeljak, 16. decembra.

Prema Prijedlogu zakona, budžet iznosi 1.796.392.968 KM, od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija na nivou ove godine i iznose 950.000.000 KM, dok su prihodi za servisiranje spoljnog duga 846.392.968 KM i veći su za 57.916.958 KM ili sedam odsto u odnosu na budžet prethodne godine.

U strukturi prihoda dominira zahvatanje sa jedinstvenog računa u identičnom iznosu, kao i ove godine od 750.000.000 KM.

Diskusiju o prijedlogu budžeta obilježile su kritike na račun njegovog zakonskog podnosioca Predsjedništvo BiH i unutrašnju preraspodjelu sredstava, pa su skoro sve stranke najavile da će uložiti veliki broj amandmana.

Predsjedništvo BiH je na vanrednoj sjednici prošle sedmice utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu, a za njega su glasali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Bakir Izetbegović, dok je protiv bio član Predsjedništva iz Republike Srpske Nebojša Radmanović.

Prema pisanju medija, izvršena je preraspodjela predviđenih sredstava, od čega je 18,7 miliona KM preusmjereno na povećanje budžeta Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica, Ustavnog suda BiH, Tužilaštva BiH, Ministarstva odbrane BiH, Centralne izborne komisije i Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Radmanović nije glasao za Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu, nakon što druga dva člana Predsjedništva nisu prihvatila njegove prijedloge o smanjenju nekih stavki.

Na ranijoj sjednici nisu prihvaćeni Radmanovićevi prijedlozi da, s ciljem racionalizacije Oružanih snaga BiH, Nacrt budžeta Ministarstva odbrane BiH bude umanjen za troškove bruto plata, naknade pratećih materijalnih troškova za 1.000 vojnika, te da Nacrt budžeta Tužilaštva BiH bude sveden na ovogodišnji okvir i umanjen za 2,1 milion KM.

Radmanović je smatrao da se u ovom slučaju moralo voditi računa o uštedama koje su se mogle postići u ovim institucijama, što ni ovaj put nije učinjeno.

Umjesto toga, druga dva člana Predsjedništva su na predloženi iznos sredstava u budžetu usvojili dodatno povećanje budžeta ovih institucija, Ministarstva odbrane BiH u iznosu od 3.670.000 KM, Tužilaštva BiH u iznosu od 300.000 KM, te Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u iznosu od 10 miliona KM, navodi se u saopštenju iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Parlamentarna skupština BiH trebalo je da budžet institucija BiH za iduću godinu usvoji do ponedjeljka, jer je to rok MMF-a da bi Federacija BiH i Republika Srpska mogle dobiti 56,4 miliona KM od iduće tranše kredita. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti