Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiIzmjene Zakona o "Elektroprenosu" pokrenuće sankcije?

Izmjene Zakona o “Elektroprenosu” pokrenuće sankcije?

SARAJEVO, Energetska zajednica, organizacija koja se bavi energentima na prostoru Evrope, pokrenuće postupak sankcionisanja BiH ako Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvoji predložene mjere izmjene Zakona o “Elektroprenosu”, saznaje “Dnevni avaz”.

Direktor Sekretarijata ove organizacije Janez Kopač rekao je da kršenje pravnog okvira Evropske zajednice uvijek ima za posljedicu pokretanje procedure o prekršajima, koja može završiti različitim vrstama sankcija – od suspenzije prava glasanja, isključenja sa sastanaka do drugih mehanizama propisanih sporazumom.

On je za “Avaz” pojasnio da Sekretarijat pokreće, a Savjet ministara Evropske zajednice određuje visinu kazne, te dodao da niko ne može predvidjeti koje će konkretne mjere biti preduzete.

“Izmjene Zakona o `Elektroprenosu` kratkoročno i dugoročno ugrožavaju nesmetan rad ove kompanije. One ugrožavaju i rad visokonaponske mreže cijele BiH, kako za domaće potrebe, tako i kada je u pitanju izvoz struje”, upozorio je Kopač.

I OHR je juče poručio da “izmjene i dopune ovog zakona ugrožavaju sposobnost `Elektroprenosa` da osigura pouzdan i dugotrajan prenos električne energije, samim tim i snabdijevanje električnom energijom u BiH”.

U OHR-u navode da se ovim u pitanje dovodi i kredibilitet vlasti u BiH, koje su se ranije obavezale da neće pristupiti raspodjeli prihoda prije nego što osiguraju potpuno funkcionalan menadžment, usvajanje revidiranih finansijskih izvještaja i, što je najvažnije, pouzdane planove za investiranje.

Delegacija EU u BiH smatra da nacrt ne odslikava ključne zaključke usaglašene između ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH i ministara oba entiteta nadležnih za sektor energetike sa jedne, i EU sa druge strane, tokom sastanka na ministarskom nivou u Briselu 13. novembra 2012. godine.

Portparol Delegacije EU u BiH Jamila Milović–Halilović rekla je za “Avaz” da je generalni direktor Direkcije za proširenje EU Kristijan Danijelson tada podsjetio tri ministra na njihove obaveze, te da je juče poslao pismo predsjedavajućem Savjeta ministara BiH i entitetskim premijerima, u kojem preporučuje da raspodjela neto dobiti “Elektroprenosa” ne bi trebala biti urađena prije 2016. godine.

Halilovićeva je iskazala spremnost EU da u januaru razgovara sa resornim ministrima o amandmanima na zakon, da bi se osiguralo da finalni nacrt bude usklađen sa zahtjevima zakonodavstva EU i integracijom BiH u EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti