Četvrtak 1. Juni 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGradnja Južnog toka u Mađarskoj počinje u aprilu 2015.

Gradnja Južnog toka u Mađarskoj počinje u aprilu 2015.

BUDIMPEŠTA, Mađarska je potpisala sporazum o pokretanju izgradnje gasovoda Južni tok na svojoj teritoriji u 2015 . Sporazum je potpisan sa Južni tok Mađarska Ltd, jednim inženjerskim konzorcijumom i odnosi se na planiranje i odobravanje radova , prenosi lokalna agencija MTI . Južni tok Mađarska je u vlasništvu the Hungarian Electricity Works (MVM )i ruskog Gasproma , 50-50 % . Konzorcijum s kojim je potpisan sporazum sastavljen je od nekoliko inostranih i domaćih kompanija. Trasa gasovoda biće određena tokom prvog tromjesečja 2014 .

Prošle sedmice,Evropska komisija upozorila je zemlje preko kojih će gasovod proći, da ponovo pregovaraju o njihovim sporazumima sa Rusijom o projektu Južni tok , da bi ih uskladili sa zakonima EU .

“Mađarska vlada će učiniti sve što je u njenoj moći da se uklone prepreke na putu implementacije gasovoda Južni tok i da prilagodi formu ugovora koja bi odgovarala svim stranama”, saopštilo je prošle nedjelje ministarstvo za razvoj.

Predsjednik upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler sastao se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom prošle srede a poslije sastanka je potvrđeno da će građevinski radovi na mađarskom djelu Južnog toka biti započeti u aprilu 2015. godine. Miler je rekao da je izgradnja Južnog toka je već u toku u Rusiji, Bugarskoj i Srbiji .

Kabinet mađarskog premijera rekao je novinarima da tokom sastanka Orbana i Milera nije potpisan nikakv sporazum.

Mađarski premijer i predsjednik Upravnog odbora Gasproma, su takođe su razgovarali o interesu gasproma da otkupi udio mađarskog Mola u hrvatskoj rafineriji Ina, piše hrvatski dnevni list Poslovni dnevnik. Pozivajući se na neimenovane izvore ovaj dnevnik navodi da se na tom sastanku razgovaralo o interesovanju ruske kompanije da otkupi 49,1 % udjela MOL-a u INA. Analitičari očekuju da će se Gasprom pojaviti kao definitivni kupac mađarskog udjela.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti