Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta jeftinija poslije dobrih vijesti iz SAD

Nafta jeftinija poslije dobrih vijesti iz SAD

NJUJORK/LONDON, Terminske cijene nafte su danas pale, jer su se investitori fokusirali na pozitivne podatke o privrednom rastu SAD, koji su podstakli nade u oporavak tražnje u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u februaru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 10 centi na 99,22 dolara po barelu, dok je ista količina sjevernomorske nafte tipa “brent” na tržištu u Londonu koštala 111,67 dolara, odnosno deset centi manje nego na kraju prošlonedjeljnog poslovanja, prenosi Frans pres.

“Prošlonedjeljni podaci o snažnom rastu bruto društvenog proizvoda (BDP) SAD uticali su na pad cijena nafte”, izjavio je Dezmond Čua, tržišni analitičar iz singapurske kompanije “CMC Markets”.

Američko ministarstvo trgovine objavilo je prošlog petka da je privreda SAD u trećem kvartalu ostvarila rast od 4,1 odsto, umjesto ranije prognoziranih 3,6 odsto.

Pozitivni podaci uslijedili su poslije saopštenja američke centralne banke (Fed) da će od januara iduće godine smanjiti podsticaje privredi za 10 milijardi dolara na 75 milijardi dolara mjesečno, budući da postoje znaci jačanja domaće privrede. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti