Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti EPS: Rekordna proizvodnja i izvoz struje u 2013.

EPS: Rekordna proizvodnja i izvoz struje u 2013.

BEOGRAD, Elektroprivreda Srbije (EPS) je za oko 200 miliona evra popravila svoj finansijski rezultat u odnosu na planirani gubitak u 2013. godini i ostvarila rekordnu proizvodnju i izvoz struje, izjavio je danas v.d. direktora EPS-a Aleksandar Obradović.

EPS je u ovoj godini izvezao struje u vrijednosti od oko 130 miliona evra, a rekordna proizvodnja je ostvarena u hidro i termo sektoru, kao i u proizvodnji uglja, rekao je Obradović, novinarima, sumirajući rezultate rada kompanije u ovoj godini.

On je najavio da je EPS spreman za novu fazu liberalizacije tržišta koja stupa na snagu od početka 2014. i dodao da očekuje da će EPS zadržati dominantnu poziciju na srednjem naponu, kao što je to uspio i na visokom, gdje je zadržao 97 odsto tržišta.

EPS je uspio da povrati na srednjem naponu jedinog potrošača koga je prethodno bio izgubio na visokom naponu – kompaniju Meser (Mešer), kazao je Obradović i dodao da je EPS već sklopio ugovore sa najvećim klijentima na srednjem naponu, među kojima je i NIS.
Obradović je najavio da će resorno ministarstvo ovog vikenda predstaviti nov račun za struju, koji će biti štampan na obe stranice i od januara bi trebalo da računi budu jasniji i pregledniji. Odgovarajući na pitanje da li će EPS podijeliti pozajmicu zaposlenima na kraju ove godine, on je kazao da  menadžment kompanije neće uraditi ništa bez potpisa resornog ministra i dodao da svi zaposleni redovno, na rate, vraćaju prošlogodišnju pozajmicu.

EPS je spreman za zimsku sezonu, iako svih prethodnih godina nije dovoljno ulagano u održavanje sistema, poručio je Obradović.
Obradović je istakao da je finansijska situacija u kompaniji tokom godine stabilizovana, uprkos dugovima koji su na početku godine iznosili više od 10 milijardi  dinara.On je ukazao da u ovoj godini nije završena korporativizacija kompanije, iako je bila planirana, ali je najavio da očekuje da će, pošto je formiran Nadzorni umjesto Upravnog odbora, taj proces biti završen u prvom kvartalu 2014.godine.

Do kraja ove godine se očekuje i usvajanje novog statuta EPS-a, kazao je on i naveo da bi korporativizacija kompanije donijela EPS-u uštede od oko 36 miliona evra godišnje. Kada je riječ o konkursu za direktora EPS-a Obradović je rekao da o tome odlučuje Vlada Srbije i da je to, kako je rekao, jedan od najuspješnijih konkursa na koji je prijavljeno skoro 80 kandidata. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti