Utorak 21. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta skuplja na kraju godine

Nafta skuplja na kraju godine

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas porasle, ali je taj rast bio ograničen jer su investitori pokupili zaradu prije kraja godine.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u februaru poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku pet centi na 99,34 dolara po barelu, dok je ista količina sjevernomorske nafte tipa “brent” na tržištu u Londonu koštala 111,34 dolara, odnosno 13 centi više nego na kraju prošlonedjeljnog poslovanja, prenosi Frans pres.

Nafta WTI je juče u Njujorku oslabila za 1,03 dolara zbog ubiranja profita, nakon što je u petak zaključena iznad psihološke granice od 100 dolara.

Cijene nafte pod pritiskom su i zbog komentara libijske državne naftne kompanije da je dio proizvodnje u toj zemlji nastavljen nakon višemjesečne blokade ključnih naftnih terminala.

Investitori, takođe, pomno prate razvoj situacije u Južnom Sudanu, gdje je proizvodnja nafte ugrožena talasom smrtonosnog etničkog nasilja.

Povod za izbijanje nasilja, u kojem je, prema podacima UN, za desetak dana ubijeno više hiljada ljudi, bila je optužba predsjednika Salve Kira 15. decembra da je bivši potpredsjednik Rik Mašar, koji je u julu smijenjen zajedno sa cijelim kabinetom, pokušao da izvede državni udar. Sukobi u Južnom Sudanu primorali su više od 120.000 ljudi da napuste domove. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti