Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiOd danas 3.200 kupaca na tržištu struje ...

Od danas 3.200 kupaca na tržištu struje

BEOGRAD, Predstavnici Elektroprivrede Srbije (EPS) saopštili su da nastavljaju sa otvaranjem tržišta na srednjem naponu i da će od 1. januara 2014. godine na tržištu biti 3.200 kupaca sa ukupno 8.500 mjernih mjesta. EPS je pozvao privrednike koji izlaze na tržište da do kraja godine sklope ugovor sa izabranim snabdjevačem o isporuci električne energije kako bi izbjegli napajanje preko rezervnog napajanja koje je znatno skuplje od ugovorenog. Povećanje broja kupaca znači da će se na tržištu obaviti kupoprodaja četvrtine ukupno proizvedene struje u Srbiji.

Pomoćnik direktora za distribuciju u EPS Željko Marković rekao je 10. decembra novinarima u pauzi Javne rasprave o izmjenama Pravila o radu distributivnog sistema, da trenutno na tržištu postoje 23 kupca.

On je objasnio da povećanje broja kupaca znači da će se na tržištu izvršiti kupoprodaja električne energije koja odgovara četvrtini ukupno proizvedene u Srbiji.

Marković je kazao da će na javnoj raspravi biti usvojeni elementi koji će omogućiti slobodno fukcionisanje tog tržišta.

“1. januara 2014. ćemo imati obezbeđene ‘profile potrošnje’, koji će pomoći snabdjevačima da posluju na tržištu električne energije sa svojim kupcima”, rekao je.

Za sve privrednike koji izlaze na tržište, kako je dodao Marković, važno je da su do 31. decembra 2013. sklopili ugovor sa izabranim snabdjevačem o isporuci električne energije, kako bi izbjegli priključenje i napajanje preko “rezervnog napajanja” koje je “daleko skuplje od ugovorenog napajanja”.

Marković je izrazio očekivanje da će biti formiran jedinstveni distributivni sistem, kako bi se došlo do jedinstvenih tarifa za sve učesnike na tržistu i dodao da Ministarstvo energetike Srbije radi na tome.

Tehnički menadžer projekta razvoja distributivne mreže EPS Dragoslav Cicović rekao je ranije novinarima da Srbija, kao članica Enrgetske zajednice jugoistočne Evrope, ima obavezu da donese podzakonski akt – Pravila o radu distributivnog sistema, kojim će biti regulisani svi tehnički odnosi u njegovom radu.

Cicović je poručio svim budućim investitorima, operaterima distributivnog i prenosnog sistema, koji žele da učestvuju u donošenju tog podzakonskog akta, da to mogu da učine na sajtu EPS (www.eps.rs).

Put ka liberalizaciji tržišta

Potpisivanjem Ugovora o energetskoj zajednici jugoistočne Evrope 2005. godine Srbija je prihvatila obavezu da liberalizuje tržište i usvaja evropske standarde.

Zakonom o energetici iz jula 2011. predviđena je postepena liberalizaciju tržišta u tri faze.

Od 1. januara 2013. godine snabdjevače na tržištu moraju da nađu veliki potrošači priključeni na prenosnu elektroenergetsku mrežu, tako da bude otvoreno 9,5% tržišta struje.

U sledećoj fazi, od 1. januara 2014, snabdjevače na tržištu moraće da traže svi potrošači priključeni na distrubutivnu mrežu, tako da će biti otvoreno 43% tržišta struje, a na tržištu će biti još oko 4.000 kupaca.

Konačno, od 1. januara 2015. godine snabdjevača strujom na tržištu moći će da traže i domaćinstva i mali potrošači, ali će oni imati mogućnost i da ih snabdjeva javni snabdjevač.   Beta, EurActiv.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti