Ponedjeljak 30. Januar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSrbija: Zbog akciza skuplje gorivo

Srbija: Zbog akciza skuplje gorivo

BEOGRAD, Gorivo u Srbiji će, kako se očekuje, poskupiti do 0.068 KM po litru (četiri dinara) po litru u prvim danima Nove godine, i to zbog usklađivanja akciza na naftne derivate, koje određuje država.

Povećanje akciza na naftne derivate moraće direktno da se odrazi na rast cijena goriva na pumpama, jer naftne kompanije ne mogu da to povećanje akciza nadoknade iz svojih marži, izjavio je Tanjugu predsjednik Udruženja benzinskih stanica Srbije Borisav Tatić.

Akciza, će od danas, za dizel biti skuplja četiri dinara, za benzin 0,4, a za TNG pet dinara po litru odnosno kilogramu derivata, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija Srbije.

Akciza na bezolovni benzin biće povećana sa 49,6 na 50 dinara po litru, na evrodizel sa 42 na 46 dinara po litru, a na TNG sa 30 na 35 dinara po litru.

Tatić je ocijenio da će, osim tog poskupljenja zbog akciza, cijene goriva u 2014. u Srbiji biti stabilne, jer su se smirila krizna žarišta u svijetu, koja mogu da izazovu rast cijena nafte.

I posljednjih mjeseci 2013. godine i maloprodajne i veleprodajne cijene goriva u Srbiji su bile manje-više stabilne, dodao je Tatić.

Potrošači bi mogli u novoj godini da plaćaju više cijene goriva i zbog početka procesa “markiranja” goriva, što će koštati oko 30 para za litar, jer će naftaši, prije stavljanja u promet derivata, biti u obavezi da plate njihovo markiranje.

Naftne kompanije u 2014. godini očekuje i plaćanje naknada po osnovu stupanja na snagu novog Zakona o robnim rezervama, jer će država početi da formira obavezne rezerve nafte i naftnih derivata.

U Udruženju benzinskih stanica Srbije, međutim, ne očekuju da će se to odraziti na rast maloprodajnih cijena goriva.

Od 2015. godine u Srbiji bi trebalo da se uvede i namješavanje biokomponenti u mineralna goriva, a pošto su i biodizel i bioetanol daleko skuplji, očekuje se da će to doprinjeti povećanju troškova naftnih kompanija.

Sve te mjere dio su pravila za uređenja tržišta naftnih derivata u Srbiji, koje se sprovode zbog usklađivanja sa evropskim direktivama i pravilima Energetske zajednice jugoistočne Evrope. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti