Subota 28. Januar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRazličite cijene nafte uoči izvještaja o zalihama u SAD

Različite cijene nafte uoči izvještaja o zalihama u SAD

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas različite, jer investitori čekaju na objavljivanje izvještaja o zalihama u SAD i pomno prate prekide u snabdijevanju naftom iz Iraka.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u februaru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku pet centi na 95,39 dolara po barelu, dok je ista količina sjevernomorske nafte tipa “brent” na tržištu u Londonu koštala 107,97 dolara, odnosno 19 centi više nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenosi Frans pres.

Na vijest da će veliko libijsko naftno polje obnoviti proizvodnju kasnije ove nedjelje, cijena teksaške nafte juče je pala 2,98 dolara, dok je cijena brenta potonula 3,02 dolara.

Portparol Libijske nacionalne naftne korporacije izjavio je juče za Frans pres da će u roku od dva do tri dana naftno polje El Šarara obnoviti proizvodnju od 330.000 barela dnevno, odnosno kada se demonstranti koji su blokirali proizvodnju povuku.

Proizvodnja nafte u Libiji potonula je na oko 250.000 barela dnevno sa 1,5 miliona, kao posljedica zahtjeva naoružanih demonstranata za većom regionalnom autonomijom i većim učešćem u raspodjeli prihoda od prodaje nafte.

Investitori su, takođe, zabrinuti oko iračkog izvoza nafte, jer su militantne grupe juče bombradovale jedan veliki naftovod u sjevernom dijelu Iraka.

Irak je uveliko zavistan od izvoza nafte, a vlada te zemlje očajnički nastoji da poveća prodaju u narednim godinama kako bi finansirala obnovu porušene infrastrukture. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti