Petak 31. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasOporavak cijena nafte

Oporavak cijena nafte

NJUJORK/LONDON, Cijene sirove nafte su se danas oporavile, usljed pojačane kupovine tog energenta i zabrinutosti oko iračkog izvoza nafte.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u februaru poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 12 centi, na 94,08 dolara po barelu, dok je ista količina sjevernomorske nafte tipa “brent” na tržištu u Londonu koštala 107,04 dolara, odnosno 15 centi više nego na kraju prošlonedjeljnog poslovanja, prenosi Frans pres.

“Svi pričaju kako će ova godina biti bolja, ali ukoliko pogledate na podatke koji dolaze iz velikih zemalja poput SAD i Kine, taj početni optimizam kod svih blago jenjava. Primjetno je da sve ove zemlje žele da povećaju proizvodnju, ali tražnja se tek stabilizuje, ili je u najboljem slučaju rečeno, na istom nivou”, izjavila je tržišni strateg singapurske kompanije “IG Markets”, Keli Teo.

U Iraku, militantne grupe su prošlog četvrta bombardovale jedan veliki naftovod na sjeveru zemlje, što je izazvalo požar i uzrokovalo obustavu rada tog naftovoda. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti