Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasIzvoz ruskog gasa i dalje raste

Izvoz ruskog gasa i dalje raste

MOSKVA, Tendencija rasta izvoza ruskog gasa u Evropu nastaviće se i 2014. godine, ali on neće biti tako dinamičan kao ranije, ocijenili su analitičari u anketi Itar tasa.

Prema riječima zamjenika direktora Fonda za nacionalnu energetsku bezbjednost, Alekseja Grivača, osnovni pokretač rasta izvoza ruskog gasa u 2013. bila je hladna zima pretprošle godine koja je ispraznila evropska podzemna skladišta.
Grivač dodaje da su prošle zime zalihe gasa u skladištima bila na rekordno niskom nivou od 20 odsto skladišnih kapaciteta, dok su godinu dana ranije bile 40 odsto. To je omogućilo da Gasprom 2013. godine pošalje u evropska skladišta 16 milijardi kubnih metara gasa više nego prethodne godine.

Pri tome, napomenuo je Grivač, gas je išao uglavnom na osnovna tržišta ruskog gasnog monopoliste. Samo Austrija, Njemačka i Italija dobile su u prvoj polovini godine dodatnih devet milijardi kubnih metara gasa u svoja skladišta, od čega je polovinu poslao Gasprom.

sljedeći faktor koji je podstakao rast ruskog izvoza gasa je nastavak tendencije smanjenja izvoza tečnog naftnog gasa (TNG) u Evropu. U 2012. godini izvoz TNG u Evropu smanjen je 25 do 30 odsto, a u 2013. godini tendencija je nastavljena, ali u manjem obimu.

Prema riječima direktora Instituta za nacionalnu energetiku, Sergeja Pravosudova, smanjenje proizvodnje gasa u Alžiru i nestabilnost isporuka iz Libije, dozvolili su Gaspromu da poveća isporuke gasa u Italiju. Ruska kompanija je za 11 mjeseci 2013. povećala isporuke gasa u Italiju za 76 odsto.

U srednjoročnoj perspektivi rast isporuka neće biti tako značajan, jer će Alžir sačuvati dostignuti nivou poslije pada nivoa isporuka na jug Evrope, ukazao je Grivač.

Norveška, koja je 2013. smanjila izvoz za pet milijardi kubnih metara, ove godine planira da održi dostignuti nivo izvoza.

Po mišljenju zamjenika direktora Fonda za nacionalnu energetsku sigurnost, sljedeće godine će rast izvoza biti neznatan, a osnovni faktor koji će uticati na uvoz ruskog gasa, biće tražnja na tržištu Evrope. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti