Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiU elektromrežu investirano 1.300.000 KM

U elektromrežu investirano 1.300.000 KM

NOVI GRAD, U elektromrežu, koja je u nadležnosti “Elektrodistribucije Novi Grad” prošle godine je investirano 1.300.000 KM, rekao je rukovodilac u ovom preduzeću Vanja Bajić.

Prema njegovim riječima, u 2013. godini je za rekonstrukciju srednjonaponske mreže, izgradnju dva nova priključna voda i dvije nove trafostanice u Agićima i Maloj Novskoj Rujiškoj uloženo 75.000 KM.

“Na niskonaponskoj mreži imamo oko 270 trafostanica, a prošle godine obavljena je rekonstrukcija 12 kilometara mreže, vrijednost radova je bila 100.000 KM”, rekao je Bajić.

On je naveo da je obavljena i ugradnja brojila na daljinsko očitavanje za tri trafo-područja – Jablanica, Topića Brdo i Tunjica.

Završetkom ugradnje brojila u naseljima Repovac i Unska Obala, ovim pilot projektom vrijednim oko 60.000 KM, daljinsko očitavanje imaće oko 800 potrošača.

Bajić je rekao da, prema novim pravilima, “Elektrodistribucija” radi kompletne priključke za nove potrošače. “Tokom 2013. izrada novih priključaka za 83 nova potrošača iz kategorije domaćinstva i 18 iz kategorije ostala potrošnja koštala je oko 16.000 KM, rekao je Bajić.

Na niskonaponskoj mreži, uglavnom na seoskom području, zamijenjeno je oko 300 stubova.

Bajić je podsjetio da su u toku pripreme kako bi gradsko područje sa 10 kilovoltnog prešlo na 20 kilovoltno napajanje električnom energijom. “Ovaj posao, koji će biti završen do kraja janura, vrijedan je oko 500.000 KM.” istakao je Bajić.

On je naveo da je u ovoj godini planirana i ugradnja novog podzemnog kabla na relaciji Tunica-Caprag, izgradnja dvije nove trafostanice – Urije i Stankovo Brdo i rekonstrukcija dalekovoda u Podgrmeču.

Bajić je rekao da je za elektromrežu u Podgrmeču u narednom periodu planirano oko dva miliona KM, a ove godine će biti urađena dva projekta.

Kada je riječ o ostalim poslovima u “Elektrodistribuciji”, Bajić je naveo da je u prošloj godini obavljena kontrola 2.000 mjernih mjesta i pronađeno 16 slučajeva neovlaštene potrošnje, fakturisano je 30.000 KM za potrošnju električne energije i ostale troškove po tom osnovu. “Reprogram je prošle godine potpisalo 340 potrošača iz kategorije domaćinstva i 14 iz kategorije ostala potrošnja”, precizirao je Bajić.

On je pojasnio da se sa mreže isključuju domaćinstva koja duguju više od 400 KM i ostali potrošači koji duguju više od dvije fakture.

“`Elektrodistribucija` vodi 14 krivičnih, šest prekršajnih i 82 parnična postupka – 75 u kategoriji domaćinstava i sedam iz ostalih potrošača”, rekao je Bajić.

On je naglasio da je od ukupno 14.000 potrošača, ugovor o snabdijevanju potpisalo oko 7.000 korisnika iz kategorije domaćinstva, te da je preostalo oko 5.000 dok su svi potrošači iz kategorije ostala potrošnja potpisali ugovore.

U nadležnosti “Elektodistribucije” Novi Grad je elektromreža na području opština Kostajnica, Novi Grad i Krupa na Uni i dio opštine Oštra Luka. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti