Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiIran izvozi Rusiji naftu za 1,5 milijardi mjesečno?

Iran izvozi Rusiji naftu za 1,5 milijardi mjesečno?

MOSKVA, TEHERAN, Iran je spreman da isporučuje Rusiji do 500.000 barela nafte dnevno u zamjenu za rusku robu i opremu, javlja Rojters, što međutim nije moglo da bude i zvanično potvrđeno.

Vrijednost transakcije procjenjuje se na 1,5 milijardi dolara mjesečno, saopštili su ruski izvori agenciji Rojters.

“Postoji napredak u tom pravcu sa šansama za uspjeh. Razmatramo detalje i datum potpisavanja ugovora zavisi od tih detalja“, rekao je isti izvor Rojtersu.

Britanska agencija, pozivajući se na izvore u Teheranu, navodi da Iran želi da se takav ugovor zaključi što prije.

“Naši zvaničnici razmatraju to pitanje sa ruskim i nadamo se da će dokumenti biti potpisani u bliskoj budućnosti“, rekao je visokopozicionirani iranski zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman.

Međutim, rukovodilac odjeljenja za odnose s javnošću iranskog Ministarstva za naftu, Akbar Hematolahi, demantovao je medijske napise o bilateralnom sporazumu Irana i Rusije o isporuci nafte i robe.

Hematolahi nije ulazio u detalje, napominjući da dogovor između dvije zemlje ne postoji, prenijela je ruska agencija Ria novosti pozivajući se na azerbejdžansku agenciju Trend.

Šef odjeljenja za izvoz Iranske uprave carina Forud Asgari je sa svoje strane izjavio da nije jasno kakvu robu bi Iran mogao da uvozi iz Rusije.

Spisak proizvoda može biti sastavljan u slučaju dogovora Rusije i Irana, ali do sada njegova administracija nije dobila nikakve smjernice u vezi s tim, rekao je taj zvaničnik, a prenio ruski list “Vzgljad“.

Pretpostavlja se da bi Iranska nafta, preko Rusije mogla da ide u Kinu. Pritom, međutim, Zarubežnjeft, prva ruska naftna kompanija koja je dobila pravo da radi u Iranu, ne planira da uzme učešće u programu razmjene iranske nafte za rusku robu, rekao je Itar tasu visoki rukovodilac te kompanije.

Najveći kupac iranske nafte je Kina, koja uvozi oko 420.000 barela dnevno.

Sankcije koje su Iranu uveli SAD i Evropska unija uticale su smanjenje izvoza iranske nafte za više od polovine u posljednjih 18 mjeseci, na oko milion barela dnevno.

Rusija se nije pridružila sankcijama. Predviđena kupovina pola miliona barela dnevno omogućila bi Teheranu da poveća izvoz 50 odsto. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti