Subota 2. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiKinezi u Srbiji otvorili predstavništo za Evropu

Kinezi u Srbiji otvorili predstavništo za Evropu

UB, Kineska elektroenergetska korporacija Sinomah Sieniisi-Sieniitisi koja je danas u Ubu otvorila svoje predstavništvo za Evropu, zainteresovana je da ulaže u velike energetske projektae u Srbiji – TE Kolubaru B, otvaranje ugljenokopa Radljevo, HE Đerdap tri i male hidroelektrane, rečeno je danas na otvaranju tog predstavništva.

Ta nacionalna kineska koroporacija spremna je da uloži 1,3 milijarde evra samo u Kolbaru B i Radljevo, rekao je regionalni direktor te korproacije Ni Veihong.

Pregovori oko Kolubare B su u toku i taj projekat bi brzo mogao da počne da se realizuje, ako se nastavi uspješna saradnja između Kine i Srbije, dodao je on.

Novi kop Radljevo bi rebao da snabdijeva ugljem termoelektrane Kolubara B i teremoelektarane Nikola Tesla B3 u Obrenovcu, koje tek treba da se grade.

Ni Veihong je ukazao da je ta korporacja odabrala baš Srbiju da otvori svoje prvo predstavništvo za Evorpu, zato što Kina i Srbija imaju dobar pravni osnov za saradnju i dodao da će osim velikih projekata u Srbiji, ta korporacija realizovati i srednje i male investciije u različitim oblastima -saobraćajnoj infrastrukturi, energetici, poljoprivredi i tekstilnoj industriji.

Iz te korporacije najavljuju da su spremni da u svojim budućim poslovima što više angažuju srpsku mašinsku industriju, domaću opremu i usluge.

Ni Veihong je dodao da će iz predstavništva u Srbiji biti dogovoreni projekti širom regiona od Ukrajine do Jadranskog mora, a već je dogovoren projekat izgradnje termoelektarne od 700 megavata u Rumuniji, vrijedan oko milijardu evra. Ta korpracija planira projekte u BiH, RS, Hrvatskoj i ostatku regiona.

Prilikom otvaranja predstavništva, potpisana su četiri ugovora između te kineske korporacije i kompanija Kolosrr iz Obrenovca za proizvodnju briketa od ugljenne prašine, proizvodnju pružnih prelaza i hemijskih proizvoda, zatim ugovor sa kompanijom DDR za projekte u poljoprivredi i tekstilnoj industriji.

Potpisana su i dva ugovora sa Prvom iskrom iz Bariča, za izgradnju kontejnerske luke i solarne elektrane u Bariču. Na tim projekima trebalo bi da bude zaposleno nekoliko stotina ljudi.

Predsjednik opštine Ub Darko Glišić rekao je da je otvaranje tog predstavništvo značajno, ne samo za Srbiju već i za region i izrazio očekivanje da će na budućim zajedničkim projektima biti angažovan veliki broj ljudi i da će opština Ub znati da pronađe interes u toj saradnji. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti