Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMOL poručio da je dobro pripremljen

MOL poručio da je dobro pripremljen

BUDIMPEŠTA, Mađarska naftna kompanija  MOL  poručila je da je “dobro pripremljena” i da vjeruje da ima “snažnu poziciju” u arbitraži, iako nema saznanja da je Hrvatska pokrenula arbitražni postupak pred UN-ovom Kancelarijom za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi (UNCITRAL).  

“Nismo obaviješteni ni o kakvom arbitražnom postupku hrvatskog pregovaračkog tima. Međutim, pripremljeni smo jako dobro i vjerujemo da, što se arbitraže tiče, imamo snažnu poziciju”, stoji u odgovoru mađarske kompanije Hini.

Hrvatska je u petak, samo dan nakon što je objavljeno da su hrvatska vlada i čelnici MOL-a na sastanku u Zagrebu zabilježili napredak u pregovorima, odlučila pokrenuti arbitražu pred UNCITRAL-om jer želi poništiti dijelove akcionarskog ugovora iz 2009. koji je MOL-u omogućio kontrolu nad hrvatskom kompanijom i preuzimanje Ininog plinskog biznisa.

MOL dodaje da će se pregovarački proces sa hrvatskom stranom nastaviti i da će MOL “nastaviti razvijati Inu u skladu sa poslovnim planovima kako bi postala još stabilnija i konkurentnija”.

Hrvatski udio u Ini iznosi 44,84 odsto, dok udio MOL-a iznosi 49,1 odsto. Mađarska kompanija je prvi put kupila Inu 2003. godine, a svoj udio je povećala ugovorom iz 2009. godine.

Više je hrvatskih vlada pokušavalo promijeniti ugovor kojeg je potpisala vlada tadašnjeg premijera Ive Sanadera. Sanader je 2012. godine nepravomoćno osuđen za mito i zloupotrebu vlasti u slučaju Ine, a Hrvatska je izdala i međunarodni nalog za hapšenje  predsjednika MOL-a Zsolta Hernadija.

Sanader je na presudu uložio žalbu, a MOL negira bilo kakve nezakonite radnje. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti